петък, май 15, 2009

Дали Балканджиите сме "по-малко интелигентни"?

Днес попаднах на едно доста интересно интервю, публикувано на сайта на евроизборите. Въпросната интервю е дадено от Mogens Camre- политик от управляващата коалиция в Дания, лидер на Датската народна партия и пр. В интервюто се казва главното, че "източноевропейците не са достатъчно интелигентни, за да им се позволи да решават бъдещето на цяла Европа."

Господинът говори надълго и на широко за обществата, за демокрацията, като силен акцент ми направиха следните негови слова "Като погледна към изборните правила, аз виждам, че държави като България и Румъния имат много повече гласове от Дания, Швеция и Финландия, и честно казано, мисля, че сме по умни от тях....Ние (в Западна и Северна Европа) имаме много по-голяма прозрачност, демокрация и социално благоденствие. И не мисля, че хората, които не могат да създадат здрави общества трябва да вземат решение за нас. Страни, които смятаме за старомодни, анти-реформаторски , в много случаи директно реакционни, имат толкова влияние в Европа."

Тези коментари са възприети от румънските политици като "детски" и "повърхностни".

Aз искам да кажа няколко думи, с които да изтълкувам тези акценти. Ето факт е, че силните демокрации не ни харесват, това си личи и от всички доклади на ОЛАФ, турската тоалетна, с която бяхме изобразени на картата на Европа. Факт е, че не сме от най-умните, колкото и да ни харесва митът, че сме "най-интелигентната нация в света". Като погледнем мръсотията, боклуците които се развяват навсякъде, като приемем и, че тази "външната" мръсотия е олицетворение на "вътрешната", на духовната мръсотия, от която много трудно ще се освободим, просто защото сме на изток от Виена, разбирате ме за какво говоря, имам основание да заключа, не наистина сме "турска тоалетна", в която всеки си изхвърля боклуците по улиците. Защото човекът се определя като личност, като народ не само с историята си, колкото и славна и велика да е тя, но и с настоящето си, и с бъдещето си, което не е розово, определено.

Хората, когато в Европа създаваха големи, мономентални неща- културни паметници, ценности, идеи, ние бяхме под турско робство, а след това с малки изключения под комунистическо. Това няма как да не рефлектира върху националните ни добродетели, душа, психология и пр. Робското самосъзнание е залегнало дълбоко в манталитета ни, и колкото и трудно да е, ние ще трябва да се освободим от него, за да станем част от тази културна общност Европа. Европа е Европа на свободата, олицетворение на неограничените възможности, на развитието и просперитета.

Така, че нека това да не ни обижда, защото прочетох доста гневни коментари. Българите сме това, което сме, и не можем да попречим на хората да ни виждат по този начин. Защо примерно никой не говори така за немците, австрийците-всички знаем за пословичната им чистота, за културните паметници, за парковете и градините във Виена или за улиците на Мюнхен, Лондон, Мадрид, по които няма и една хартийка. И Европейците ще ни мислят за "утрепки", докато ние сме си утрепки.

Най-важният поврат, който трябва да настъпи, е този в душите ни, но той е най-бавният и най трудният. Тъпо ми е да го чуя, но се радвам, защото ние българите си мислим, че сме "царете" на всичко, и по-велики от нас няма. Това не е така, ние сме много по назад от която и да е страна в ЕС- и като манталитет, и като жизнено равнище, и като културно равнище. Всички си знаем кирливите ризи, но не обичаме някой друг да ни ги изкарва на показ, а и нещо друго- май няма друг народ, който да си казва "честита баня", т.е да честити нещо, което е нормално и част от битовото- да си вземеш душ. При нас явно това е някаква рядкост, та чак и е въздигнато в някакво изключително събитие, което трябва да се отбележи с "честито". Всеки е усетил, като се затопли времето телесната смрад на сънародниците си в градския транспорт. Спирам да пиша, ви си помислете, но аз не черпя националната си гордост само със 1300 год. история, която дори не я знаем както трябва, сигурен съм. Аз не се смятам за горд българин, защото вече е ясно, че европейците не могат да търпят неокомунистическото ни общество, което прави всичко обратно, защото е инатливо като магаре.

Ето защо смятам, че евроизборите имат символично значение и ще са показателни за това дали сме една сган, комунясало население, или наистина сме европейци- по дух, ценности, култура. Ако пак си останем в къщи, ей така на инат, то наистина ще затвърдим това схващане, че сме по-малко интелигентни. За това нека всички се мобилизираме и дадем своя глас за свободата, за Европа, за бъдещето, където ни е мястото!!!


5 коментара:

Георги Антонов каза...

Признак на комплексарщина (както беше с турската тоалетна) би било да преувеличаваме значението на приказките на Камре. Все едно да придаваме значение на приказките на някой Болен Сидеров.

Камре работи с предразсъдъци, изразяващи неговите собствени комплекси и тези на хората, които са го излъчили.

Всякакви представи за уникалност на качествата на един народ, били те представи за неговите уникални превъзходства или съответно -- за недостатъчност пред други нации, са тотално митологични. Те говорят единствено за стеснен мироглед у говорещия.

Историята е история и не можем да я променим. Дали ще сме добри европейски и български граждани обаче, зависи от нас всеки ден.

Георги Антонов каза...

"We want a Europe of the fatherlands," he [Камре] said. "We believe that democracy can only exist in the nation ... and today what you see is that the decisions are made over France by people who have never been in France, and people who have never been in Denmark, make decisions over Denmark. And it will, in the end, destroy democracy."

Заместник-председател на "групата на нациите" в Европейския парламент -- щом е зам. председател, значи има поне един още по-глупав от него, който е председател.

Какво да му коментираш? Бръщолевене на един простак, промъкнал се в парламента. Ако иска Европа на нациите, то точно това е Европа без гаранции за сигурността на никого, както е била до след Втората световна.

Впрочем, в една такава Европа, каквато иска Камре, прогнозите за неговата собствена застаряваща и малобройна "нация" никак не са светли...

Aria каза...

възможно е да сме интелигентни, но това по никакъв начин не си личи в начина ни на живот - личен и обществен. та има много правота в тези думи, че ако не можем да решаваме за себе си - как ще решаваме за останалите?

Анонимен каза...

За съжаление хората, които имат потенциала да застанат начело, да дадат пример, да направят крачка напред, вече намериха мястото си в по-зрели общества.

Историята отдавна отне шанса на България.

Анонимен каза...

хехе, виждам, че и ти не си го отминал това изказване :) аз си позволих отговор на английски език и кратко писъмце :)
а този човек е потвърждение за това, че "има нещо гнило в Дания..." - а може би и в ЕС.