петък, май 08, 2009

"Гласът" на младoстта -3 част

Гласуването е точно едно изразяване на свободата ни. То е същност на свободата и на представителната демокрацията. Сега ще имаме възможността да дадем вота си за двойни избори, европейски и парламентарни. Първите са с огромно символично значение: ще покажем пред цяла Европа колко струваме като народ и като хора. Ще покажем открито, дали имаме място в редовете на свободните и развити страни, дали трябва да сме там. А от вторите зависи дали ще изберем парламент и правителство, които да изчистят имиджа на България, оксверняван и очернян безброй пъти за последните 8 години от ченгесарската комунистическа олигархия.

Гласуването обаче не е малко: оттук може да почне желаният поврат към по-добро. Друг начин няма. Въпреки своите дефекти, демокрацията, а и човечеството не е измислило друг начин за промяна на статуквото, от изборите. Как ми се иска да видя българите така екзалтирани, както хората в САЩ, когато избраха Обама с 90% избирателна активност. Това е социален президент, това е държавен глава, това е водачът на нацията, защото цялата нация е дала своето одобрение да бъде.

„А десните са представителите на свободните и достойни граждани, десните са най-твърдите защитници на демокрацията, на просперитета на нацията, на човешките права и на човешкото достойнство. Десните са единствените, които могат да сложат прът в позлатената колесница на нашата арогантна комунистическа и ченгесарска олигархия; те именно са и нейния смъртен враг. Костов например показа, че може да счупи гръбнака на мафията, по негово време престъпниците бяха по-ниски от тревата, а пък Доган се беше скрил в миша дупка”.( А.Грънчаров).

Единствено десните управления и най- вече Костов беше този, който открито заговори за присъединява на България към ЕС и НАТО, докато другарите от БСП викаха по митинги в подкрепа на Слободан Милошевич „НАТО Фашисти, световни терористи”, а сега се дуят, че те са вкарали в България в ЕС. Те я вкараха, но не в ЕС и цивилизована Европа, където ни е мястото, а в поредното блато, като всяко „крадливо” управление на БСП. Вие другари превърнахте България в пустиня, като принудихте 1.5 млн българи да емигрират и да търсят по-достоен живот, нещо, от което ни лишихте. Вие провалихте членството ни в ЕС- резултат измъчен и изстрадан от всички българи.

Вие, таварищи, за пореден път ни тласкате в обятията на Русия с мегаломанските си проекти за АЕЦ Белене и ни правите заложник на деспотичния режим на Путин. Вие изтласквате България от нормалния и път на европейска интеграция, просперитет, благополучие и успешно членство в НАТО и ЕС и я приближавате в орбитата на автократична Путинова Русия… Най-смешно ми става, когато Комунисти и открити далавераджии вземат да говорят за демокрация, за правата на човека. Вие ни тласкате не към демокрация, а към нов тоталитаризъм.

Щом десните избиратели обаче, заспаха и на инат се отказаха да гласуват, комунистическата олигархия триумфира. Днес вече е така силна, че само масовото гласуване може да я събори от властта. То затова и така неистово я плаши. Нека тия избори да доведат до решително обръщане на хода на нещата към по-добро. Единственото средство за това е масовото и разумното гласуване.

"Ето защо си позволявам да призова точно за това: ако не ти е безразлично бъдещето на страната, отиди да гласуваш. Колкото и да е слаб моя глас няма да престана да зова: да идем да гласуваме, да се възползваме от свободата си, да възродим демокрацията си. Ако си доволен от статуквото, ако триумвиратът, който сега ни управлява, а именно Гоце-Дмитрич, Доган и Симеон, ти се вижда "добродетелна дружинка", остани си в дома. Но ако си недоволен, непременно отиди да гласуваш! Това е единственият начин да се промени положението към по-добро."(А.Грънчаров).

Не е толкова трудно да се отиде да се гласува, отнема половин час. Само половин час, от който обаче зависи всичко. Зависи съдбата на Отечеството ни, на нашата България, която час по-скоро трябва да застане не унизена и достойна сред най-богати и свободни нации на света. Нека си изтрием срама от челото.

И ако един ден, вие патриотите се замислите, то си спомнете, че когато Отечеството ни е ималo неистова нужда от вас, за да го спасите от коварната болест на комунизма, то вие сте отказали да му се притечете на помощ. Изоставили сте Родината в най-сюблимния момент. Нека това ви тежи на съвестта, а после пак се наричайте патриоти. Ако вие сте такива, то аз не съм патриот, поне не и в този смисъл…

„Бъдещето ни е в нашите ръце: от нас зависи всичко. От никой друг. Всичко зависи от твоя глас. Възползвай се от него - за да живееш един ден достойно и свободно. Друг начин за това няма. Всичко зависи от твоя избор: не се отказвай от шанса да решаваш ти какво ще бъде! Негласуването на избори е отказ от свободата и оставяне на произвола.” (А. Грънчаров).

П.П: Позволих си да използвам цитати на места от блога на Ангел Грънчаров.


6 коментара:

Ангел Грънчаров каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Няма никакъв проблем да цитираш, и то не само мен, ами който си искаш; това е нормален начин на обмен на идеи и информация.

Само едно нещо бих те посъветвал за да си нямаш проблеми, не в случая, ами с някой по-придирчив автор: добре е когато човек цитира да слага линк, но не просто на целия блог (или сайт), а на конкретната статия, от която е взел цитата.

Това е добре, понеже ако цитираш примерно повече от една статия от един и същ блог, читателят, който се е заинтересувал от цитатите, с лекота да може да отиде и да прочете цялата статия, от която те са взети.

Пък и така е прието и тия изисквания е полезно да се спазват; същите изисквания се спазват и при цитатите при научните изследвания; ако примерно почнеш да пишеш дисертация, хубаво е още от самото начало да ги спазваш, та после да ти е по-леко...

Владимир Йосифов каза...

Отдавна не бях чел нещо добро.
Благодаря.
Ще гласувам.

Иван Христов каза...

Грънчаров, като гледам, Чушков е поместил линк, и то в края, защото цитатите са само от теб. Така, че няма проблем соред мен. Ако са от повече автори - си напълно прав. На мен ми харесва, как пише нашият млад приятел, де всички млади хора да бяха като него!!!
Но това не е само твоя заслуга, защото и на други си бил учител, но не всички са поели по твоя път. Та по тоя въпрос смятам, че заслугата си е повече на Марин, ти само си му помогнал за правилната ориентация.
Мечтал съм и моите синове да са като него, но не винаги се получава това, което желаем.
Марине, радваш ме с твоите статии, и с позицията която си заел. Моите поздравления!
Наистина ако младите хора в България са като теб, България ще бъде друга.
С уважение!

Marin Chushkov каза...

Благодаря ви за подкрепата.Ангеле,бих поместил линк за статията ти, но е малко стара и не можах да я издиря. Иначе знам как се цитира под черта авторите, т.е автор, произведение, страница. Налагало ми се е вече да го правя. Благодаря ти за разрешението. А Ангел,че е оказал влияние върху моите възгледи е безспорно. Но просто аз сам позволих това да се случи, защото ако ти е трудно или невъзможно да приемеш една идея, то това означава,че собственото ти Аз не иска да я възприеме и се съпротивлява на тази духовна "интервенция".

Marin Chushkov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.