петък, май 29, 2009

Кървавата трагедия или Божествен зов за промяна

За пореден път се доказахме като първенци по брой на загинали в пътно-транспортни произшествия. Отново траур, отново търсене на виновни, отново въпросителни - "Как се случи", "Защо се случи" и "може ли така.." Питаме се, знаем отговорите, но мълчим, мълчим и нищо не правим- нормално, по български. Защото сме си вечно чакащите, вечно дремещите, безотговорните и...некадърните. Да некадърни сме си, и като граждани, и като народ. Това вече цяла Европа го разбра и твърдо се убеди, че е така. Некадърни сме си, но я от срам, я от прекомерно самочувствие, се свеним да си го признаем, да си отворим очите и започнем да се променяме към добро. Поредната кървава вакханалия от вчера е доказателство за това.

Не ми се иска в този ден на траур да говоря кой крив и кой прав, кой не си е свършил работата, и защо 40 годишни "брички", "морги" се разкарват по улиците още. Но явно има какво да се каже, явно тези проблеми се дължат преди всичко на ценностния, нравствения, правния нихилизъм, на грубото, тъпанарско погазване и незачитане на правила, норми, закони. Това се дължи на едно крайно пошло, грозно и примитивно тъпо "неразбиране" на свободата, на демокрацията, на живота... В крайна сметка всеки си плаща за простотиите си, за неразбирането си, за малодушието и пр. Ето всички платихме кървава цена- много невинни граждани убити по зверски и нелеп начин.

Поведението на шофьорите по пътищата, несъобразената скорост, жертвите по пътищата, са олицетворение на нравствения колапс и цинизъм вътре в нас. Поведението ни навън е такова, каквото е и вътре в нас. Иначе всички си викаме "няма закони", "няма правосъдие", особено когато сме от позицията на потърпевши, на жертва. Българите си имаме една способност да се оплакваме по един наистина виртуозен начин, така че да изкараме едва ли не цялата вселена срещу нас, световен заговор и конспирация насочена срещу нас. Всички виним системата, съда, някой си друг, а не осъзнаваме,че системата сме ние-гражданите. Всеки е един елемент от нея и с "работата" си, с делата си придава облик на системата, като съвкупност от много и различни работещи елементи. Системата е това, което я правят тези елементи.

Питам се къде е превенцията, генералната превенция? Къде са тези предпазващи механизми, които да не допускат такива трагедии, не само по пътищата, но и в живота? Защо когато сме потърпевши ние се оплакваме от несправедливото отношение към нас, а когата имаме някакъв, макар и малък "келепир", сме готови да потъпчем без угризение всички закони, норми, само и само да стане нашето, без да осъзнаем, че тези правила са, за да има някакъв баланс и справедливост? Правим го, защото сме българи и всичко, което правим си е "нашенско", родно... некадърно и нескопосано, както е нескопосана и цялата ни държава, и обществото ни и живота ни. Пъплим си като въшки, задоволяващи се само с това "да ударим кьоравото", да "барнем келепиреца", да се наплюскаме, да гледаме сеир и чалга, и пошлост навсякъде. Абсолютен примитивизъм, който не ни прави хора. Чак гнус ми става, че сме такива.

Ето 16 човека са в гроба от некадърността на "някой си"- на този, който е бил с 0.29% алкохол, на този, който е направил фалшив технически преглед на една видима "трошка", на този, който е разрешил този рейс да се движи там, където всички вървят пеш... Виновни са, и ние сме виновни. "Защо да вървим пеш, като можем да се качим с рейс?", "Защо да спазвам закона, като може да го наруша и то безнаказано?", "Защо да спра този рейс, който си е бричка от всякъде от движение, като мога да взема 40-50 лв. рушвет и да му дам акт за техническа изправност".

Tази трагедия, която помете към гроба 16 души и рани още 10, този соц. автобус "Чавдар" и то "без спирачки", може да е показателен и за нещо друго. Може да не е случайност тази трагедия, точно на Спасовден, на Възнесение Господне. Може би самият Господ Бог ни изпраща кърваво знамение какво ни чака, ако не се променим, ако не "изпъдим" тези соц-иопати, които са на власт. Защо точно Чавдар и то без спирачки - олицетворението на "научнотехническия прогрес и достижения" на комунизма- сами се сетете. Комунизмът спирачки няма, гладът му за жертви, за кръв е ненаситен. Аз обаче съм вярващ човек и съм се научил да виждам, да разбирам и отсявам Божиите послания и знаците, които ни дава Съдбата, чрез заобикалящата ни действителност. Може би самият Бог иска да се събудим от робския сън, да започне дългочакания духовен поврат в душите ни, да се опомним и излезем от прокобната прегръдка на комунизма, която ни трови и души толкова години, която е отнела колосално голям брой животи....

Изобщо на някой пука ли му какво става в тази държава въобще? На някой дреме ли му на онази му работа, че откъдето и да се погледнем, която и област на държавата, на институциите да погледнем- винаги се сблъскваме с некадърността на някой си., с нашенския-"байганьовския" манталитет. А тази некадърност, аморалност, безпринципност, безнаказаност ни докарва до тук- в крайна сметка да си въздишаме, да си викаме по едно вяло и безлично "Моите съболезнования", или "Бог да ги прости, мир на праха им" и пак да си я караме по старому. Така е, кучетата си лаят, керванът си върви. Върви по крива патека, към пропаст, докато не се намери пак "някой" да нахрани със справедливост кучетата и да опъне спирачката на този керван България, преди да скочи в бездната на разрушението.


6 коментара:

Блага каза...

Скверним името Му, загърбихме Вярата, отрекохме Любовта, потъпкахме Свободата...Почитаме Сатаната, прегърнахме Омразата, вървим към Апокалипсиса...
Какво очакваме в замяна?!
Крайно време е да се осъзнаем!

Marin Chushkov каза...

Напълно съм съгласен. И това е малък знак какво ни очаква. Ние хората си мислим, че сме господари на света, а този свят е на 6 млрд.години. Представи си какви сили има, какви фактори, които са го запазили толкова дълго....

Анонимен каза...

За съжаление няма оправия!В Англия имало 100 души загинали годишно!Тук ш България само на пътя от Бургас до Стара Загора си отиват поне 300!Няма магистрала 20 години!Ще продълвава да се мре масово за съжаление!За КАТ, ДАИ и другите компетентни органи не коментирам!Срам!Това е България за съжаление!Няма оправия!

Анонимен каза...

Viarno, komunizma promeni misleneto na horata.Vseki se krie zad ob6toto i ne iska sam da nosi otgovornosta. Zabravena e iniciativata.Horata se nau4iha da hodiat na rabota,za da polu4vat zaplata.Da izpolzvat slujebnoto si polojenie za li4na oblaga.I o6te mnogo, mnogo negativi moga da poso4a, no ima li smisyl, kogato na nikoi ne mu puka.Triabva da minat 40 godini(triabva ni edin Moisei da ni prevede prez pustiniata)za da se promeni mantaliteta ni.Samosyznanieto na edna nacia ne se promenia s edin prevrat, triabva da mine vreme.No prez tova vreme triabva budni hora da seiat ISTINATA, LUBOVTA v glavite na ostanalite.

Анонимен каза...

Не мислете, че съм поараноик, но..... . Катастрофата с войничетата край София, катастрофата с децата на България край ЛИМ, загиналите деца в Индиго, потъването на българския кораб "Ванеса", трагедията в язовира около Средногорци. Всичко се случва около знакови християнски празници. А иронията е, че Спасовден е и професионален празник на шофьорите. Незнам много сме грешни, но и не сме най-грешните. Може би все още плащаме по законите на стария завет, тъй като не сме приели заръките Му от новия. Дали кръвта на всички потъпкани народи от нас през ранните векове все още не е намерила покой. Незнам, но знам само, че ме боли сърцето и душата и ми се плаче.

Анонимен каза...

Така е има много проблеми, неправди, омраза и т.н. в тази държава, но какво представлява държавата - съвкупността от хората които я съставляват. Щом се случва това което се случва то значи ние сме го позволили. Според мен народо психологията в момента е още в турското робство - хората в българия все още живеят там. Едно време те не са имали отговрности и каквото и да стане е било волята на султана и това е било 500 години немогат така да се отменят тези столетия. Всеки сега си казва то за това друг отговаря, като се почне от хвърлянето на фаса на улицата та се стигне до вярата в бога - българите все казват то за това си има хора които трябва да отговарят, всеки бяга от отговорност. Но има и обратния момент всеки в българия от всичко разбира, така в света един принцип двейства двуяко. Искам да те наведа приятелю на следната мисъл. С писане на лошото ти смяташ, че това е право да знаят хоарата да си вземат поука та да се оправят. Но не става така - и то е именно заради изложеното горе в България всеки ще ти каже ти ли разбираш повече от мен "аз знаеш ли колко знам" и писаното в мемента потвърждава моята теза. Вземи тази идея и я приложи в живота си да дадеш пример - подобри своя живот само така ще се оправи държавата и света. Човек винаги има стремеж към нещо вишо ако няма той умира. Ако вместо пишеш колко е лош света и че няма смисъл да се живее, ти не допринасяш никак за неговото повдигане. Ако аз ти казвам едно а зад гърба ти правя друго как смяташ че ще ти повярвам. Според мен всеки който се оплаква и мрънка е лицемер пред бога. Не това иска той от нас, а напротив да отворим сърцата си да се влее неговата любов тя на всичко ще ни научи. Хората смятат че видиш ли еди какво оправи ли се всичко ще се оправи - ей това законче ако беше друго светът щеше да е рай. Не е така не там е корена на проблемите не е във външната страна а вътрешната. Ако ти ругаеш ближния си и постъпваш нечестиво спрямо тялото си ти си на крив път. България ще се оправи само ако си на правия път и той не е в бъдещето той е във секи момент в дъха ти например, питай ближния хубав ли ти е дъха сутрин рано. Ако не е оправи го тогава бог ще живее в теб и България ще бъде добре. Желая ви вдъхновение и любов.