сряда, май 13, 2009

Справедливостта и правдата възтържествуваха!!!

Вчера Конституционният съд се произнесе против бариерата от 8% за коалиции, като я обяви за "противоконституционна", т.е в разрез с установените конституционни принципи и норми, и следователно тя няма да се прилага. Очаква се в скоро време, ако не и днес да се произнесе и относно въпросните 31 мажоритарни кандидати.

Правдата и справедливостта възтържествуваха. В крайна сметка, таварищите не успяха да разберат,че в този свят има много по висши сили от техните мръсни подли далавераджийски игри, а именно справедливостта и законността. Много съм щастлив, и за мен е въпрос и на достойнство, тъй като и аз съм юрист, и един ден мога да бъда част от тези структури- крепители на държавността, щастлив съм да видя, че в България законите не се погазват, и че все още е останал някой съвестен юрист, който да съблюдава върховенството на закона.

Върховенството на закона- това е основополагащ принцип и на гражданското общество, и на правовата държава.. Точното и еднакво прилагане на закона, спрямо всички правни субекти, еднаквото третиране на гражданите, еднаквите права и свободи, които по еднакъв начин са гарантирани и защитени- това е правовата държава в общи линии, това е и основата на гражданското съзнание. Гражданското общество може само и единствено да се създаде, развива и функционира в правова държава, в държава, където има ясно установени правила, в която съществува здрав правен ред и порядък, в която законът със цялата си святост и сила е над всичко. Това много ме радва. Да се надяваме,че този прелом в душите ни е вече назрял, вече сме достатъчно демократично зрели, за да се оставяме да бъдем баламосвани с евтини хитринки и трикове от БСП. Сега си го получиха, и то заслужено. Ето, това е доказателство, че и България, макар и бавно, но все пак се променя и върви по своя път към голямото европейско семейство от модерни, развити държави. Защото именно спазването и зачитането на правото ни гарантира едно устойчиво развитие и ни прави цивилизовани... и защото "Правото е изкуството на доброто и справедливостта!!!"( Целз)

Демокрацията възтържествува, а правото е нейният най-здрав стожер. Толкова съм щастлив, щастлив съм, защото това е и малко мое постижение, защото аз като част от тази демократична общност в България, се противопоставих на опитите за узурпиране на демокрацията.

Щастлив съм и заради друго-с това решение, с което се обявява за противоконституционна разпоредбата за 8-те % показва и нещо друго. Показва,че БСП и политиката на БСП е в разрез със всякакви морални, юридически, конституционни скрупули, норми, принципи, съображения. За тях закони няма, или поне не важат и нищо няма да ги накара да се съобразяват с тях. Една такава "прослойка", която не зачита каквито и да е обществени догми и правни норми, която с действията си и с арогантното си нагло поведение се поставя над правото е враг №1 на демокрацията, правовостта, гражданското общество и свободата. Такава престъпна прослойка се нарича "мафия", и тя е най-големият враг на свободата и в световен мащаб. За това срещу нея се взимат и жестоки мерки за неутрализирането и и ликвидирането и. Мафията е БСП, БСП е шайка от престъпници- нагли, подли, безочливи, и със действията си, те се показаха като "противоправници".

Ако възприемем тезата,че правото е наистина най-важният социален феномен; фактор, който съдейства и обезпечава нормалния живот и съществуване на обществото и индивидите; ако сметнем, че правото е онзи гарант за нашата свобода, своеобразен антипод на хаоса и произвола в обществото, то хората, които с всяко свое действие грубо погазват закона, показват едно явно незачитане и на институциите и на нормите, са врагове на този порядък, т.е те са радетели за хаоса, анархията, произвола, насилието. Такива хора нямат място в обществото, не и в свободното общество, такива хора са поставени зад решетките. Време е и ние да го направим.

Радвам се, че проф. Георги Близнашки, който е единствения човек, който уважавам от БСП, и на когото съм имал възможност да слушам лекции, наистина зае позиция на истински юрист-конституционалист. Той се постави над дребните политически борби и зае най-достойната позиция- обърна се срещу своите, но защити всички онези принципи на правовия ред, на Конституционализма и не ни предаде. Не предаде своите студенти, точно като един истински юрист- отстояващ доброто и справедливостта, в името на закона, до последно. Поздравявам ви Професоре, и наистина ако хората в левицата бяха като вас, то те щаха да са социалисти, а не типичните диви комунисти. Ето защо вчера беше славен и тържествен ден за родната демокрация, за държавността, за Конституцията. Нека всички празнуваме победата на правдата над произвола!!!

А аз ще му ударя една и ще си викна силно песента... "Радост - ти дете на Рая, ти, божествен ясен плам! Ний пристъпваме в омая, о богиньо, в твоя храм. Твоя светъл чар споява туй, що светски нрав дели, братя всички хора стават, щом с крила повееш ти..."


4 коментара:

Анонимен каза...

Винаги съм твърдял, че най-добрият комунист е мъртвият комунист - мраморната фигура в парка. (Ако е бронзова, ще я гепят циганите.) На такъв, дори цветенца ще му сложа на паметника, защото повече никога няма да може да мърси и да безчинства. Докога ще ги търпим тези безродници? Управляват ни турчин, украинец и испанец. Народе!!! написал Левски в тефтерчето си.

Marin Chushkov каза...

Вижте, и за мен това е вярно, но има нещо друго. Ние демократичните, десни хора ценим на първо място личността, със всичките й качества и достойнства. Не пречи един социалист да е свестен, достоен и честен човек, както и един десен да е измамник, крадец и подлец. От гл.т на политическите идеи, които защитава личността не трябва да се правят кардинални заключения. Конституцията прокламира свобода на политическите убеждения, а и това е един от детайлите, от характеристиките, които характеризират човека като личност.
В случая проф. Близнашки зае достойна позиция, т.е в името на правдата и правото той се обърна срещу своите, което означава край на политическата му кариера, но пък съвестта му проработи. Ако ли бе иначе, аз нямаше да му го спестя в кулоарите на университета. Това е, не бива да сме предубедени, всички познаваме леви, честни и трудолюбиви хора. И това,че са леви не ги прави по-малко честни, както и това,че си десен не те прави по-благороден. Въпросът е за уважението към личността, към отсрещния човек, това мен ме определя като десен.

Марина каза...

Марине, не знам дали разбра, но съдиите на КС излязоха с едно решение по двата въпроса - можеш да го видиш на страницата на КС - ето и линк http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=1268
И аз никак не бих била така възторжена от възтържествуването на справедливостта. По въпроса за конституционосъобразността на 31 мажоритарни кандидати и смесената система са 6 на 6. Обърни внимание на съдиите, подкрепили въвеждането на смесената система и 31 мажоритарни. И си спомни кой беше инициаторът на тази идея - а именно Гоце.

Marin Chushkov каза...

Да чух за 31 мажоритарни кандидати. Знам и за Гоце, но се радвам, че отпадна бариерата. Сега ще го погледна. Благодаря ти