четвъртък, май 28, 2009

Реквием за една "независима" съдебна система

Реших тази статия да озаглавя с думичката "реквием" (лат.requiem - заупокойна служба, панихида; погребална песен). Реквием, защото е крайно време да "опеем" и да погребем сегашната ни порочна, неработеща, корумпирана, неефективна съдебна система...

Тази сутрин си взех един от тези булевардните безплатни вестници, които ги дават на всеки ъгъл. Аз не обичам безплатните неща, защото в свободата и демокрацията всичко рано или късно се плаща, безплатен обяд няма, а ако получиш нещо на "аванта", то в последствие ще си платиш триж пъти по-скъпо. Безплатен обяд има само в съветските столове, защото там по принцип няма нищо за ядене, но това е друга тема..

Отварям на първа страница на вестника и се зачитам в заглавието на статията на Адриана Чанева:"63-ма прокурори и следователи агенти на ДС". Ще спомена директно имена, не смятам да ги крия- те самите не се срамуват от доносите си, напротив, даже и се гордеят. Вижте каква шеметна кариера са направили заради подлостите и безсрамието си. В нашата страна да си подлец, доносник, гъзолизник, мерзавец е заявка, трамплин за висока кариера и просперитет.

Първото име е на проф. Васил Мръчков, с псевдоним "Юриста". Мръчков е едно от светилата на юридическата наука. Професор, с многобройни изследвания, публикации, учебници, монографии по трудово право. С една дума "корифей". Даже и в момента чета неговите учебници по трудово право- наистина стойностни, задълбочени, но в които още преобладават идиологемите на отминалата епоха. Аз си знаех, че е мекере, че е доносник-то иначе как се става главен прокурор, но няма как- искам-не искам ще трябва да си взема изпита по трудово право.

Вторият герой, човек с "високи професионални и нравствени качества" (това го пише като изискване за заемане на висши магистратски длъжности и за член на ВСС) е Ангел Дончев, срещу който тече дело за изнудване на негов колега. Асен Арсов- завеждащ отдел на ВКП, известен в ДС с прякора "агент Тасев". Малцина си спомнят, че този същият, е бивш член на ВСС и многократно заявяваше, че не е писал нищо за ДС, а е бил вербуван само за "бройката". Ех какви ангелчета само- стожери на законността, правдата, справедливостта. И на тези хора сме поверили борбата с организираната престъпност, която е "организирана" от "началниците" им.

Друго име е на Николай Соларов- "агент Петров", завеждащ отдел за, или против "трафик на антики", като се има в предвид колко ценности ежедневно напускат страната ни....

И ние гражданите искаме правосъдие и справедливост от такива хора?! Не стига, че в по-голямата си част са абсолютно некадърни и неподготвени, но са и мързеливи... После защо не работи нито следствието, нито прокуратурата, нито съда. От такива "гавази", окупирали се, уяли се с власт и привилегии, получаващи всичко, заради подлостите си, никой млад и способен юрист не може да препари до съдебната система. Тя е като Обетованата земя- в нея влизат само "избрани"- ако не са тези, то техни приближени, синове, щерки, които продължават славната традиция на предците си- да служат на корупцията и да защитават мафията с всички възможни средства и способи, които има в закона.

За мен остава надеждата това да се промени, и един ден моята голяма мечта да работя наистина за хората и страната си, да бъда бюстител на реда и законността, морала, справедливостта в обществото, като прокурор, да стане реалност. Но не, това няма да е скоро, поне не и в тези условия, и ако позволим още един мандат на шайката бандити, заграбили безцеремонно цялата държава. Държавата не я интересува за хората като нас, като мен, които от чисти подбуди са се захванали с правото, които искат да се посветят на държавността, върховенството на закона, реда, хармонията в обществото...

"Със стари курви нов бардак не се прави"- не може да искаме прозрачна и работеща ефективно съдебна система, следствие и прокуратура, когато "основните играчи" в нея са приближени, са произведени от "мафиотската школа" на БСП. Не може!!! Единствената причина за неработещите институции е "материалът", колкото и да е смешно. Хората са тези, които с действието си, с работата си правят облика на една институция; създават й имиджа на ефективно функционираща и защитаваща обществото. Съдебната система е "шуробаджанашка система", самокапсулирала се, самоизолирала се, гниеща и разкапала се от корупция по всички етажи. Повтарям- по всички етажи- от секретарката, която подпечатва удостоверения и пр., до висшите магистрати.

Съдебната система има всички необходими условия да функционира добре- независим бюджет(колкото си поискат- толкова им дават), по-високи в пъти заплати от средната, сгради, офиси, служебни коли, имунитети... Но нямат качествени, знаещи, можещи хора, които да използват по правилния и целесъобразен начин, в полза на държавата и обществото целия този ресурс. Ето защо се налага абсолютно подмладяване на кадрите в съдебната система, посредством истински подбор и конкурси, които да "отсяват плявата от сеното". Конкурсите трябва да са конкурси- независими, обективни, а не вратичка, през която да влизат отново "избраните" и нескопосниците. Няма ли свежа кръв, няма и нови идеи, а системата не се възобновява и развива, т.е тя загива и се самоунищожава. Всички магистрати на думи и на маса са много знаещи, много работещи, големи патриоти- "все за обществото и за Родината работят." Да, но само ако обществото са групата олигарси, които им плащат тлъсто, за да не влязат в затвора и правосъдието да стои надалеч от тях, а държавата - организираната престъпност, съсредоточена във властта и покровителствана от нея. В тази светлина са и всички критики на ЕС, ОЛАФ, ЕК. Ако това не се промени, всички рискуваме да се превърнем в наистина безправова държава, където няма никакви гаранции нито за живота, нито за честта, нито за достойнството; където закона е "врата у поле"- нищо не струваш, нищо не значещ, господство на неправдата, произвола и анархията!


Няма коментари: