четвъртък, май 14, 2009

Какво може ЕС да направи за България???

Вчера взех участие в дебат, организиран от фондация "Фридрих Еберт" в Червената къща на тема "какво може ЕС да направи за България. Бяха поканени участници от различни политически партии- Юсеф Дакак от ДСБ, БСП, Николай Младенов от ГЕРБ, Биляна Раева от НДСВ, Четин Казак от ДПС и Десислав Чукулов от АТАКА.

Разрази се добра дискусия около следните проблеми:
1.Европейски фондове- значение; противодействие на корупционни практики; сътрудничество; фондовете и техните бенефициенти.
2. ЕС и световната икономическа криза - антикризисни мерки; регулация на вътрешния пазар; значение на членството в условията на икономическа криза
3. Лисабонски договор - ратификация; значение; основни норми и нововъведения.
4.Европейските регламенти и директиви - значение; въвеждане на европейските норми в БГ законодателството; България - правова държава.

Разбира се, най-силен акцент се постави върху спрените еврофондове-жизнено нужни в сегашната кризисна ситуация за българската икономика. Акцентира се върху проваленото ни членство в ЕС, неоправдаване на доверието на европейските ни партньори, по обективни причини. Естествено тезата на БСП беше, че всичко е наред и по-добре не е било никога, цъфтим и вързваме, което измести центъра и останалите теми, по които явно участниците не искаха да говорят. Ето аз съм юрист и ме интересуват процесите на хармонизация, унификация и инкорпорация на европейското право в българското. Интересуват ме мерките за борба с престъпността, в областта на интелектуалната собственост, транспорта, конкуренцията, потребителското право, трудовото право и пр. Безспорно внимание заслужаваха темите за международната сигурност и отбрана, присъединяване на нови членки като Македония, Сърбия или Украйна, енергийната сигурност на Европа, премахване на двойното данъчно облагане и др., които останаха не дискутирани.

На моя въпрос "кой ще поеме отговорността за категоричния провал в членството ни, което е засвидетелствано в докладите на ЕК, ОЛАФ и пр." господинът от БСП започна да мънка и да дава уклончиви отговори. Естествено,че има виновен, и това са БСП и ДПС, които се разсипаха да крадат и ни излагат на "всеки километър- от тук, до края на света". Искаше ми се да кажа и нещо друго..

Как е възможно, хората, или политическата сила, които правеха всевъзможни спънки, за да ни попречат да се присъединим към НАТО и ЕС; хората, които превърнаха България в Задунайска губерния, в най-бедната, окаяна, корумпирана и окрадена страна; хората с подчертани антинатовски и антиевропейски възгледи (БСП), да говорят днес за европейска интеграция, за фондове, за стимулиране на икономика.. за бъдещето на България в Европа и да се пишат първи европейци на държавата.. Това не е само мой въпрос, този въпрос вълнува всеки мислещ европеец. Все едно дявола да чете Евангелието, да го тълкува и да дава опрощения. Такъв парадокс само в България ми се струва,че има.

Аз съм доволен от дискусията, общо взето не научих нещо ново, защото тези неща са ясни, но се получи добър дебат. Десислав Чукулов взе да говори за АЕЦ Козлодуй, че трябва да се отваря. На мен ми се искаше да се включа в този разговор, защото съдбата на АЕЦ-а, а и на руската ядрена енергетика е ясна. След Чернобил, никоя страна освен Индия и Русия, разбира се, не използва руски ядрени реактори- хубави или лоши, това е, и в бъдеще не виждам как ще се промени. Никой от Европа няма да позволи България, заради някакви си прищевки на някои "крещящи" политици като Волен Сидеров, да се превърнем в нов Чернобил, в ядрен погреб на половината свят... Все едно не се знаем- с един сняг като завали, а то вали от 1300 год., не се справяме и всяка година сме в бедствено и "изненадано" положение, та камо ли ще реагираме, ако стане нещо с АЕЦ-а. За мен, тези реактори, колкото и да са модернизирани са си остаряли, но това си е мое мнение.

АЕЦ Козлодуй е "бита карта", договорът за присъединяване е сключен, ратифициран и клаузите му произвеждат действие в правния мир. Оправдано е отварянето на АЕЦ Козлодуй само в един случай- при остра нужда, или крайна необходимост, и ако ЦЕНАТА ЗА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ СЕ НАМАЛИ КОЛОСАЛНО. Това, както е ясно няма да стане, така че АЕЦ е вече част от миналото, и всеки един такъв разговор е крачка назад и откровена лъжа....


5 коментара:

Анонимен каза...

и накрая - http://europeanelections2009.rfi.fr/content/20090512-balkan-people-less-intelligent-Bulgaria-Romania-Europe-Denmark :))
Иво

tirith каза...

Мартине. Поздрави за блога. Относно дискусиите в червената къща - ще бъдеш ли и на 20-и там?

Marin Chushkov каза...

Ами незнам все още, аз бях на тази, за която съм писал. Другата ми се струва малко скучна "какво може да даде България на ЕС???"- може много, например голяма доза простотия, дребнавост, подлост, завист, дребни шмекерства. Това можем да дадем...Можем да изопъчим и най-благородните идеи, можем да намерим на всеки "добър" закон вратичките и да правим какви ли не гяволии, абе можем си всичко, защото сме българи..:):):)

Наистина не съм решил още, но клоня към "не". А кой стои зад "tirith", защото сигурно се познаваме, а не се досещам кой е.

tirith каза...

Павел Начев. Ползвам за ник регистрацията си. Това tirith го използвам и за блога и т.н.

Питах те, защото мислих дали да отида. И ако ще има хора - ще е добре. За това те и питах.

А дискусията сигурно ще излезе и извън зададената тема.

Миналия път колко хора имаше?

Marin Chushkov каза...

По добре ела в петък 22.05.2009 от 09.00 в Нов Български- ще има младежка междууниверситетска научна конференция, организирана от Георги Мичев и неговия клуб Нова Дипломация. Темата е "Нови възможности за развитие на България в ЕС". ЩЕ има представители на всички университети, аз ще чета доклад на тема европейско право и Българив.. Интересна ще е, и е по-полезна, отколкото да слушаш само за спрените фондове, и всичко, което е предъвкано до последно по медиите. Сам си решавай