четвъртък, април 16, 2009

Големият избор или Големият провал

Снощи най-после дойде момента на "Големия избор"- новото реалити шоу по БНТ.Признавам си, чаках го с нетърпение, защото и аз участвах в кастинга и не скривам, че бях разочарован... След снощното представяне на новите "лидери", аз се зарадвах, зарадвах се, защото журито с отхвърлянето ми, ми направи всъщност един комплимент, един реверанс, спаси ме от удавяне в блатото на пошлостта, несъдържателните гръмки фрази, поднесени по един много изкуствен неистински и неискрен начин, спаси ме от клишетата, които изобилстват и се употребяват навсякъде, където не им е мястото- от телевизията, радиото, "жълтите вестници" до всеки гражданин, осмелил се да говори за проблемите на държавата и да предлага какви ли не "изкопаеми", некомпетентни идеи и по спирки и по кафенца, и по лавки.... Извинявайте, но това не са лидери, поне не и с това, което показаха снощи. Имах големи надежди поне за 4-ма- Тони, Марина, Анна и Светослав, сега имам все още надежда за Тони и Светослав, които се държаха най- естествено, бяха най-искрени и открити, бяха себе си- без маски и излишен популизъм, точно като "лидери".
Защо смятам че това ще е Големият провал- ами очевидно журито явно няма реална представа за "лидер", или какъв набор от качества трябва да притежава един човек, за да бъде лидер... Аз вече писах за това и не смятам да се повтарям... Но не мога да се примиря с отговорите на кандидатите.
Не може, след като се определяш като десен, с консервативни убеждения човек, учиш Право, и след като ти зададат въпроса "Защо точно министър-председател, а не президент", ти да говориш пълни глупости- все едно не си учил Конституционно право, или на въпроса "какво ще правим със собствеността", който беше провокативен- един от основните правни институти, чиста правна категория, ти да кажеш... "ами младите и старите нещо не се обичат". Собствеността е основната гаранция на правата на човека, на демокрацията, на свободата. Усещам, че повечето кандидати, въпреки че се определят като леви, център и по-малко десни, всъщност дълбоко, нямат знания и познания какво представлява дясната идея, дясната ценностна система- а именно свободата, просперитета, богатството- и духовно, и материалното, като изразител на духовността; човешката личност с нейните качества, стремления и изживявания, нямат познания нито за дясно нито за ляво, нито за център и правилно не успяха да отговорят "къде е центъра между доброто и злото".
Повечето кандидати излизат с тесни, ресорни виждания, което не говори за лидерство. Един лидер трябва да има глобална концепция- от космоса, до молекулата, както примерно Светослав- човек симпатичен, усмихнат и още на секундата ти става приятен и близък. Така поне ми стана на мен. Подкрепям го и смятам, че той най-добре се справи снощи...
Една забележка към БНТ- "другари" жури, казвам ви "другари" по обективни причини- не си затваряйте очите пред можещите, пред способните, пред лидерите и ги игнорирайте, както направихте на кастинга. Не може да отхвърляте един кандидат..като Божидар, завършил в Лондон, който изложи една концепция за изход от кризата- точна, стриктна, задълбочена, показваща владеене на материята и дълбоки познания в нея, с всичките и недостатъци и преимущества. Не си затваряйте очите и пред мен, защото аз показах една цялостна концепция- като се започне от Конституцията и държавното устройство и управление, минем през съдебната система с всичките и дефекти, които са обект на критики от цяла Европа, през здравеопазване, образование и финансовата и данъчната система, с точно конкретни проблеми, с точно решение на тези проблеми, а не само "замазване". Това е един лидер- с точни идеи във всяка област, имащ глобална представа за ставащото и случващото се, а не с тесни идеи. Теснотата си пролича снощи по "клишираните" заучени фрази на участниците.
Другари от БНТ - не може да игнорирате силните кандидати, защото били десни или леви и им личало, при положение, че търсите "лидер", и да ги замествате с посредствени хора. Не може да игнорирате кандидати, защото са "прекалено подготвени", а другите са по-назад от тях и няма да има съревнование, а превъзходството на някой кандидати е очевидно и в интелектуален, и в идеен план, защото търсите лидер. Не може да игнорирате един кандидат, защото той е вече политически ангажиран или определен, или "някой си", което е по-добре от "неопределеният", "неангажирания", "никой си", защото се е ползвал от правото си дадено му в Конституцията на свобода на политическите убеждения и членство в политически партии, защото търсите лидер.
Всяка една промяна в държавно политическия, обществен строй се реализира точно чрез политика- и образованието, и екологията, и здравеопазване, та и нравите и манталитета, ако са създадени условия и предпоставки за това... Преимуществата на някой кандидати над други- се нарича "естествен подбор", който е водещо звено в еволюцията. В България имаме един комплекс- не обичаме хората, които ни превъзхождат, които са "повече" от другите и се опитваме да ги "стъпчем" в калта, както тъпчем всяка ценност, вместо да им дадем път за развитие, да дърпат обществото и държавата напред, а не да им берем срама, както се "срамим" от посредствените, заради тяхната посредственост и неспособност. След като търсите лидери, изберете лидерите, нали това търсите, или не знаете и вие другари какво търсите? И накрая, който си го може си го може, който има идеи и виждания рано или късно ги показва, както го направих на Референдум, колкото и нескромно да звучи. За скромността ще използвам едно "клише" - "тя е за хората, които нямат други качества". Благодаря Ви, че ме спасихте от поредната "безсмислица", която явно няма да гледам.


17 коментара:

zaza каза...

Здравей Марине, напълно съм съгласен с теб. Аз си мисля, че кандидатите трябва да са 6 на брой, но по-стойностни, да може да се види сблъсъка на идеи, на виждания, концепции и т.н., а сега очаквам пълна пародия и заучени, нищо не значещи фрази и изявления. Надявам се Голямото жури в лицето на г-н Костов да насочва нещата в конкретика, а не само нищо говорене. Лек ден и давай все така смело напред:)

Unknown каза...

Марине... ако ти беше от другата страна на екрана ... в живо предаване... пред пълна зала, зрители и тн...не мисля, че щеше да се справиш много по -добре. Това, че хората са били притеснени или не са чули въпроса, поради лошото озвучаване, не ги прави некомпетентни или неподходящи. Прави теб зле информиран и много тясно скроен обикновен критикар. Явил си се на кастинга - поне като пич кажи едно "браво хора, до година и аз"!!

Георги Грънчаров каза...

И все пак мисля, че е "Големият избор" повече отколкото "Големият провал". Защо ли - защото избор е дали да гледаш младите хора на България или да воайорстваш Биг Брадър. Марине, имаш хубави критики, съгласен съм с голяма част от тях. В същото време подценяваш някои неща - макар по обществената телевизия, макар едно ниво по-високо интелектуално, шоуто все пак е шоу. След кастинга, на който и аз бях, изведнъж ми хрумна защо не са ме избрали. Знаеш ли защо? Не, не са ми казали от журито, но се досещам - не показах нещо нестандартно, не показах шоу, същевременно не съм отчетлив типаж. А журито търсеше типаж сякаш - ето, избрали са националист, социалист, екстравагант (Светослав), мачо (момчето от Велинград) и т.н. Нека не мислим, че това и само това е лакмусът на българската младеж - може би обаче е представителна извадка, отличаваща се с разнообразие. Аз също съжалявам, че не видях на екрана повечето от фаворитите ми от кастинга, но уви, такава е била преценката на журито. Забележи, не задължително правилна, а просто преценка на хора, които правят шоу преди всичко...

Анонимен каза...

Умря циганката която те хвали ли... какво стана... Думите, които използваш показват само едно - слабост. Журито не те хареса на кастинга, не ги кефиш, не ставаш за лидер и те отряза. Приеми го. И не им благодари, че са те спасили. Някой трябва да те опази от самия теб. На политическата сцена такова популистко и арогантно поведение като твоето колкото искаш. Не си неповторим, не си лидер, просто си като всички онези арогантни смешници които гледаме ежедневно.

Marin Chushkov каза...

Ех, голяма работа сте бре, даже и името ви е страх да си напишете като хората. Крий се озлобен зад паравана на анонимността си, То такива като теб цял един народ.. А що се отнася до мен, дали съм лидер или не- не могат да го кажат крепители на крадливото управление и лъже-правителството и слуги на червената мафия. Ако избираха партиен вожд - да съгласен съм, но не и лидер, което си е понятие на СВОБОДАТА, която вие се опитвате да убиете. Няма да трия коментара ти, да ти покажа, че струвам повече от теб, поне не ме е страх да застана с името си, с личността си зад думите си

Анонимен каза...

Чувствам се СВОБОДЕН, когато пиша да оставям под текста своето име, псевдоним или да не оставям нищо. Какви са моите мотиви за избора ми смятам, че в случая е ирелевантно. Да се опитваш да накараш някого да се подпише под нещо е ПРИНУДА, която е различна от СВОБОДАТА, която ти уж защитаваш. Още повече, само факта, че ти е минало през ума да ми изтриеш коментара също е в разрез със понятието за СВОБОДА. За каква философия, за каква политика, за какво право говориш въобще, след като произвеждаш такива противоречия в толкова кратък текст. И това си го написал, а какво ли щеше да стане ако трябваше да говориш за СВОБОДАТА пред камера. Сигурно голямо омазване.

Анонимен каза...

E mnogo e prosto da se sipqt obidi ot anonimnici. Ti i zatowa si anonimen, zashtoto nqmash smelost da se pokavesh. Towa swoboda li e- da obivdash anonimno ?? Mai neshto si se obyrkal!!!

Mladen Savov

Анонимен каза...

Marine,ako beshe izbran shtah da si pomislai,che sam se izlagala v prezhnkata si za teb.Kakva selekzhia moje da ti napravi Ankova- jena na krediten milioner -Lafches i Vasilev mishoka.

Marin Chushkov каза...

Благодаря на всички, които писахте... Аз съм свободен човек, и затова не ми е в ДНК-то да налагам ограничения и цензура. Всеки мисля, че може да си наложи такава, с оглед собственото си възпитание, ценз, морал, етика и нравственост... За тези, които като "анонимен"(въпросната госпожа/господин, който започна да се заяжда) сипят обиди и ги е страх да си сложат името под думите си, е доказателство за едно нещо само- т.е за първична ограниченост,за страх и озлобеност, за "окованост", за "нищо", защото анонимен означава "никой и нищо".Бъди епонимен, бъди синонимен, бъди омонимен, но не бъди анонимен- никой, идващ от никъде и нищо не значещ. Преди да ме критикуваш, ми отговори Ти Кой си, Какво си.. За какво се бориш? Страх ли те е, защото анонимността изразява точно страх- страх от СВОБОДАТА...О моля те, недей да ми казваш какво е СВОБОДА, защото ми се струваш малко..."червендалеста", сиреч от тези, които си мислят само, че разбират свободата, а са на светлинни години от нея. Свободата е категория на битието, на съществуващото, на порядъка. Ти със своята анонимност си "несъществуващо" нещо, сиреч "небитие". Там няма свобода, защото свободата е за живите, за съществуващите, за "реалността". Както е казъл Парменид Елейски, за когото може и да не си чувала- Битието съществува (в него е живота и свободата), а небитието не. Затова не се срамувай да поставяш името си, инициали, или някой прякор ако искаш, но не бъди анонимен. Ако ти си нищо, и се възприемаш като такова- ОК, ако се срамуваш от себе си-ок, но това говори за много дълбоки душевни смущения и комплекси...

Светослав Александров каза...

Здравейте на всички!

Искам да изразя благодарност първо към Марин Чушков за поздравленията му към мен. И след това да си кажа своето мнение по темата.

Нека да не забравяме, че продукцията на БНТ е преди всичко риалити предаване и едно шоу. Възможно е някои от нас наистина да станат политици някои ден. Възможно е повечето от нас да се реализират в друга област. Ние все още сме твърде неопитни. На почти всички от нас това бе първото живо предаване - аз съм имал предавания на живо по БНР, но уверявам ви - усещането в радиото е едно, усещането пред хиляда души публика и хиляди зрители по ТВ е съвсем различно. Не бързайте все още да се разочаровате от нас. Затова няма да имаме елиминации още в първото предаване - ще имаме известно време да се ориентираме в обстановката, ще имаме време да свикнем как да се държим пред камера. През последните два дни получих много градивна критика - от роднини, от приятели. Напрежението върху нас наистина е голямо. Но вярвам, че съвсем скоро ще се адаптираме и ще оправдаем вашето доверие.

Георги Антонов каза...

Марине, провал има, но това не е провалът, за който ти говориш, приятелю. Проваля се нормалният поглед на българина върху политиката и това макар и провал за нас, е голям успех за една определена група хора, имаща интерес от апатично население, което следейки следващия епизод от reality-политиката, остава все по-безчувствено към реалната политика и реалните проблеми.

Пред себе си имаме пълно сливане на шоу и политика, принизяване на политиката до нивото на един чалга-ъндърграунд, парадиране по линията "и политиците са хора", за което примерът ти е престоя на Кошлуков в къщата на "Вип Брадър", сценките с влизане-излизане оттам на Масларова и позата демонстрирана от внука на българския диктатор на територията на същата къща и в същото предаване.

Пред себе си имаме опит да се отклони погледа на гражданите от реалните проблеми -- вместо да се питат колко пари даде Станишев на Вълка, за да симулира чистене, всички се питат един друг: "Гледа ли на дебата какво каза Бойко на Станишев?" (или обратното). Никой не се пита защо е отвлечен поредният бизнесмен, а само колко е исканият откуп този път.

Пред очите ни се провежда акция, насочена към това да се даде на българското общество залъгалка за дебат, залъгалка за политика, залъгалка за лидери. Заети да следят следващия епизод на реалитито, зрителите нямат време да бъдат граждани и да упражняват правата си на такива -- да задават въпроси и да търсят отговори.

От друга страна, по т.нар. "обществена телевизия", същата оная, където се провежда и "Големият избор", тече една хубава, навяваща носталгия кампания "50 години БНТ", където с инструментите на шеговитата критика, примесена с по-директни внушения за "гордост от постигнатото", се играе с носталгичните настроения на по-възрастната част от зрителите и с намигане, с половин уста, с подтекст, им се внушава, че няма от какво да се срамуват, че това обществено устройство е било успешно благотворно за страната. Че диктатурата е добро.

След като ти изложих тези неща, приятелю, няма какво да те учудва, че твоите опити да посочиш истинския дневен ред и истинските проблеми, не защото си единствения, който ги е открил, а защото си имал удобна възможност да ги посочиш, са срещнали твърдия отпор на посочените от теб другари.

В "Големият избор" няма политици и никой не е правил планове да има. С политика ще се занимаваме ние с тебе, както и други хора, способни да видят, че политиката не търси център между "добро и зло" и не се занимава с морални категории и че доброто със сигарност се намира вдясно от злото ;)

Анонимен каза...

Както споменах и по-рано мотивите ми за това да остана анонимен са ирелевантни, но само за да спрат твоите душевни терзания ще ти кажа, че не е от страх. Отчаяните ти опити да формулираш някаква теза за „свободата” и „анонимността” като категории и понятия и невероятно слабата, непоследователна и объркана аргументация са покосени още в зародиш от безспорния факт, че акт на един анонимен, който според твоите виждания е никой или нищо, става причина за твоята ответна реакция. Навярно вече си учил Наказателно право и проф. Стойнов ти е обяснил или най-малкото си прочел основните теории за причинно-следствената връзка (ако не е така искрено съжалявам, а и ще стане опасно в един по-късен момент когато/ако започнеш да практикуваш). Трябва да ти се е изяснило до този момент, че без причина няма следствие, т. е. без моя коментар ти нямаше да напишеш този пост, поне не тук и сега, а една причина сама по себе си не може да бъде нищо или никой. Не мога да разбера защо мислиш, че сипя обиди или че се заяждам. Аз просто се старая да бъда максимално обективен.

Анонимен каза...

Само ще ти кажа едно - човек трябва да може и да губи!

Анонимен каза...

Анна Димитрова

Марине, с този коментар се надявам да те накарам да се замислиш дори само за малка част от начина, по който се държиш. На следващия ден след кастинга си писахме във фейсбук (тук се надявам да се сетиш какво ми каза тогава, аз се сещам какво ти казах). В момента ти сам не следваш съветите, които ми даде. Качил си се на гребена на разочарованието от това, че са те отхвърлили и не можеш обективно да оцениш причините за избора на журито. То е търсило нов подход към политиката и го е намерило в наше лице.
Според мен има една основна причина ти да не си сред нас. Ти вече си политик, твоето бъдеще е решено, както и твоите ценности, притежаваш опит и говориш не за промяна, а за реформи. Не защитаваш кауза, която е извън стандартните за политическия живот в момента. Аз говоря за доброволчество, а Светослав за наука и всеки от другите десет участници притежава своята непопулярна кауза. За това сме част от „Големият избор” - няма да бъде избран следващият лидер, а следващата посока в политиката.
А ако говорим от гледна точка на представяне, не смятам, че твоето четене и наведена глава в Референдум са по-добро от нашето обяснимо притеснение от публиката и камерите.
Реших да напиша това с едничката цел да ти напомня за всичко онова, което си написахме във фейсбук. Спри да критикуваш, защото това не е градивна критика. Фокусирай се на делата си вместо да пишеш злобни коментари с дължината на протоколи. Или пък се върни към смислената тематиката на предишните ти блогове.
Не си искрен, защото ако беше щеше да си кажеш „Да им е честито, аз съм по-добър, и нямам време да се сърдя на БНТ, защото трябва да преследвам идеите си”. Това, което показват твоите коментари обаче е несигурност, неувереност в собствените възможности и липса на вяра, че някога ще успееш да популяризираш идеите си. А това е жалко, и на силен и способен човек, какъвто твърдиш, че си ти, не му приляга да се държи по този начин.
Благодаря ти за доверието преди предаването! Съжалявам, че не съм го оправдала ...
И все пак не съжалявам, защото не смятам, че ти притежаваш правото, опита и качествата да оценяваш хората и да ги определяш като вглъбени или повърхностни.
Пожелавам ти успех във всичко, с което ще се занимаваш след като спреш да злобееш по адрес на „Големият избор”!

Marin Chushkov каза...

Да права, си Анна, май яхнах малко метлата, признавам си. Извинявам се за което и не искам да се сърдиш. Не се отричам от онова, което ти казах по фейсбук, както и на другите... Може и на моменти да съм несигурен, то най-сигурни и уверени са лудите само, или глупците, те са все сигурни. Може на моменти да съм неуверен. И най-големите лидери са били такива, в един момент са били разочаровани, неуверени, съкрушени- Наполеон, Чърчил, та и Хитлер дори. Признавам си, аз израстнах с техните мемоари, и както съм взел от тях хъса и стремежа им, така може и да съм наследил и недостатъците им. Ето, мисля, че е джентълменско" да си признаеш грешките, да помолиш за прошка, за извинение. Всеки греши, не мислиш ли, но и това е човешкото, то малко или много ни прави хора... Явно малко преувеличих, попаднах в капана на собственото си "его", много е опасно, когато нещо дори и за миг те "зароби", защото веднага отиваш в крайност. Желая ти на добър час, Анна- на теб, на Светослав, на Марина, на Златина. С ръка на сърцето си си признавам, че вие сте ми най-симпатични, даже духовно близки, и затова си позволих малко да "поиздевателствам". Простете ми!!!. Искрено Ваш- Марин Чушков

Анонимен каза...

Димо Господинов

Марине, разочароваш ме с това, което си написал. Не може да претендираш за лидер и да имаш толкова отблъскващо поведение. Арогантността, самовлюбеността и липсата на всякаква доза благородство и великодушие е убийствена за един духовен ментор, какъвто трябва да е политическият водач. Ами престани малко да пишеш за това колко си велик, а другите колко са ти виновни, защото не те признават. Започни малко да мислиш какво си направил ти за хората, докажи се и тогава плюй и критикувай. Мога да ти кажа, че коментарите ти, ако ги беше писал Костов или Петър Стоянов, нямаше да изглеждат толкова смешни. Но, уви, ти нямаш нищо зад гърба си, за да имаш правото и основанието да изсипваш подобна помия по адрес на другите хора. Просто не върви. Ти самият също си много далеч от съвършенството. Може да знаеш много, но друг е въпросът колко оригинални са идеите ти, а и колко умело и убедително можеш да ги представяш. Мисля, че в това отношение имаш още много да поработиш.
Чувал съм, че истинските лидери умеели да откриват качества у всеки. Ти няма ли да пробваш?

Анонимен каза...

Народа го е казал - "Времето е най-големият критик, то ще покаже кой е прав кой е крив."

Георги Гочев