вторник, април 21, 2009

На къде отиваме- към демокрация или тоталитаризъм? - част 1

Тези дни, на фона на случващото се и актуалните събития и безумните действия на управляващите по отношение на изборното законодателство- въвеждането на 8% бариера за коалиции и 31 "мажоритарно" избрани депутати, пред мен стои въпросът: на къде отиваме- към демокрация или нов тоталитаризъм? Към Еропа или към авторитарен режим и Русия? И понеже съм човек с гражданско самосъзнание и съвест, аз не мога да стоя безучастен на "ставащото" и "случващото" се, защото това кардинално въздейства върху живота ми, аз реших да анализирам събитията и да направя следните и много важни заключения и обобщения. Питам се- дали демокрацията у нас е реална, или фасадна, жалка карикатура, и дали зад привидно демократичното управление все още не действат старите репресивни структури на комунизма, пуснали в действие своя пъклен план, а именно да ограбят за пореден път страната ни, да я превърнат в тяхна "частна" собственост и да я харижат на братска Русия, която винаги е била тяхна Родина. Проблемът е много дълбок, и предупреждавам, че няма да пиша кратко, за това и смятам да публикувам този мой трактат на няколко части...
1. Аз смятам, че цялото фиаско около изборите е антидемократично, незаконно и поротивоконституционно. Пряко се нарушава равното изборателно право, прокламирано в чл.10 на Конституцията, като се въвеждат ограничения за опозиционните партии и по този начин управляващите от БСП (БКП) си осигуряват служебно още един мандат, "убивайки" опозицията и лишавайки я от участие и коректив във властта. Това е първа крачка към авторитаризма и тоталитаризма, но за това по-късно.. Този акт аз бих нарекъл едно политическо безумие, подлост, мерзост, лиспа на каквото и да е лично и политическо достойнство. Този акт ни тласка повече към орбитата на Путинова Русия и Ориента (Турция, която има такава бариера от 10% за неудобните) отколото към модерна, демократична и цивилизована Европа.

2. Псевдомажоритарният елемент в една чисто пропорционална избирателна система поставя под съмнение демократичността и законността на избора, както и "независимостта" на самите кандидати. Целта е ясна- поне 30 представителя на управляващата "клика" в следващия Парламент, независимо от изборните резултати. Кое е демократичното в това?! - лицата, които ше бъдат излъчени за кандидати, предварително одобрени, лансирани и заслужили хора по партийна линия (знае се каква), и най-вече удобни. Как ще бъдат финансирани те?- естествено с партийни средства, или с такива със съмнителен произход. По този начин в БГ условията, мажоритарният принцип, което по дух е една истински демократична идея, работеща в много страни с истинска демокрация, но в мажоритарна система, а не пропорционална , ще бъде опорочен и ще служи за прикритие и в услуга на управляващите. Неприложимостта на този вид "мажоритаризъм" идва от следното - мандатите се разпределят на пропорционален принцип, т.е цялата държава се разпределя образно казано на няколко избирателни и големи района, като на всеки район е даден определен брой мандата. Резултатът е следния- 10 000 гласове в Силистра примерно, ще се равняват на 100 000 в София за един мандат. Това е пряко нарушение на равното избирателно право и легитимиране на неравностойното положение на едни граждани за сметка на други. Проблемът идва още от Конституцията, където изрично не е посочено колко граждани избират един депутат, както е в Търновската конституция( 10 000 поданици). С една дума - манджа с грозде както е казъл народът. Тези "демократични" промени, осъществени от потомствени комунисти е все едно "дяволът да чете Евангелието", т.е крайно цинично.

3. Абсолютната летаргия, алиенацията, невежество на народа и идеологическият колапс на социума способства за осъществяване на замислената екзекуция на демокрацията, машинации и фалшификации на изборите. Липсата на каквато и да е гражданска съвест, граждански протест и гражданско общество, със съзнанието му за гражданство, е мълчаливо съгласие със случващото се. Кои фактори способстват за това състояние на обществото?- в следващата част.
4. Непрестанните злоупотреби с власт и политика от страна на управляващата комуноидна олигархия, и използването на целия властови и политически ресурс за задоволяване на лични, частни и корпоративни интереси е показателно за едно управление, осъществено от правителство, поставящото се над законите и Конституцията и незачитащи никакви норми, морал и пр.. Превръщането на държавата в "заден двор, в лична собственост, в бащиния; уреждането на постове, сделки, възлагането на обществени поръчки по роднински, шуро-баджанашки принцип (както с Ирена Кръстева и синът и Делян Пеевски- зам. министър на Емел Етем), е също основен белег на тоталитарния строй. И по-точно- срастването на партията с държавата, или подчиняването на държавата на партията. Това води до обявяване на една единствена държавна и политическа религия и идеология- тази на управляващата партия, в лицето на нейния "вожд".

5. Неспособността на правителството да управлява си пролича от първите дни и непрестанните протести, конфликти, интригии кражби. Неосъществените реформи, във всяка сфера на социалния живот- образование, здравеопазване, съдебна система, води до заключение, че властимащите имат интерес от запазване на статуквото, угодно тях, но злочестно за всеки гражданин. Поголовните кражби на държавни средства, многобройните престъпления срещу данъчната и финансовата система от приближени на властта и оставени ненаказани(ДДС афери, източвания на държавния резерв и НЗОК, НОИ) и от европейските фондове са доказателство за това.

6. Неадекватните мерки за овладяване на икономическата криза, или по-точно остъствието на каквито и да е такива, аноснира за една хронична липса на административен капацитет, дефицит на управленски ресурс и качества, с една дума негодност, некадърност, неспособност за елементарни управленски ходове и реакции, които трайно олицетворяват цялата членска маса на БСП и ДПС...
TO BE CONTINUED...


Няма коментари: