понеделник, април 27, 2009

На къде отиваме- към демокрация или тоталитаризъм? - част 3

I. Характеристики на тоталитарната държава. За тоталитарната държава говори още Б.Мусолини. Той я характеризира като "държава, поглъщаща в себе си цялата енергия, интереси и надежди на един народ". Паул Ритербуш- един от идеолозите на национасоциализма определя тоталитарната държава, като "държава, в която една партия или една идеология се е издигнала до тоталност". Тази партия- държава е подчинила всички лостове на публичната власт - армия, институции, съдебна система, религия, култура, общество.

Най-основните характеристики на един тоталитарен, антидемократичен модел са следните:
-установяване на еднопартийна система чрез унищожаване на другите партии (или недопускането им до властта примерно, чрез "изборни фалшификации" и машинации).
- срастване на Партията с държавата- всички държавни структури, институции и органи са подчинени на партията, чрез поставянето на ръководни позиции на заслужили функционери и верни партийни труженици.
-оеднаквяване на целия социален живот и превръщането на социума в маса, стадо- осъщестява се най-често на икономическа основа (всички граждани са еднакво бедни, за сметка на управляващите, които държат за себе си целия капитал, икономически потенциал и средства - т.н. олигархия).

Когато всички сме еднакво бедни и безпомощни, идеологията ни се натрапва и я възприемаме като естествена; вярваме че олигарсите-управляващи са най-доброто за България, най-доброто, което може да ни се случи; всичко тече по мед и масло, цъфтим и вързваме, без и за миг да се усъмним, че бедността ни се дължи точно на тези "богоизбраници". По този начин легитимираме и реабилитираме истинските си грабители.
За еднопартийната система и срастването вече говорих и не мисля да се спирам.

II. Много важно е да се отбележи унифицирането на духовния живот, чрез създаване и налагане на изкуствени ценности от псевдоинтелектуалци. Опошляването на всичко истинско и стойностно, превръщането му в клише, в простота, достъпна за народа е свързано с т.нар. "масова култура" или субкултура, или чалга.. Всички медии, отвсякъде тръбят чалга- перхидролени принцеси, напомпани със силикон в големите си цици ни говорят за морал и духовност. Дебеловрати и плешиви типове със съмнителен морал пък се пишат за баш-патриоти, проповядват търпимост, солидарност, справедливост. По този начин обществото губи реалната представа за истинските стойности и измерения на живота, свободата, времето и битието; попада в един омагьосан кръг на ценностен и нравствен колапс; вакуум от който няма измъкване за дълго време. Реалните и истинските неща са превърнати в безпредметни глупости, а фалшът, цинизмът, наглостта, пословичната неграмотност и простотия са култ, ценност, качества, които ти осигуряват забогатяване , професионална реализация и социално благополучие.

Изкуството и литературата са подчинени на Партията- това се видя преди ден-два, с присъдената награда за особен принос при популяризирането на книгата на Вожда на партията, което чисто и просто си е един долен политически слугинаж и лакейство, с цел да се подмажеш на силния и да си осигуриш още малко време като духовен пастор на стадото.

Науката също остава непощадена и е засегната от фалшивата идеология.- тя трябва да служи на партийните каузи. В научните среди са внедрени хора без каквито и да е научни заложби или интелект. Закриляни от политиката, те съвсем необезпокоявано оскверняват всички академични достижения; налагат своя измислена и лишена от доза научност доктрина. По този начин младото поколение завинаги е духовно осакатено, принизено и лишено от духовна основа, върху която да стъпи. Младото поколение остава завинаги в лоното на фалшивата идеология. До ден днешен има хора казващи "нАука", вместо "наукА"
TO BE CONTINUED....


Няма коментари: