вторник, април 28, 2009

На къде отиваме- към демокрация или тоталитаризъм? - част 4

В тази част на моята публикация искам да се спра на два много интересни проблема - а именно отношението към истинската интелигенция в една деспотична система и превръщането на обществото в бездушна маса, както и последиците от това.

I. Организирайки интелектуалците в една стегната мрежа от учреждения, налагаща им своя концепция, идеология, морал, етика и естетика, Партията фактически ги лишава от всякаква свобода- интелектуална, физическа и духовна. Тук идеологията на Партията- Държава излиза от нормалната, естествената, божествената концепция за Човека и отделната личност, като център и изходна величина, със своите индивидуални белези, чувства, емоции и преживявания. Под съпровода на идеята за "общото благо" пропагандата превръща отделния индивид в "маса", в колектив, в общност, "комуна", където всеки е никой и всички сме едно. Общността, масата- само тя на нея се дава титлата "личност" и прави всичко от колектива, за колектива. "Човек е личност само чрез действията си вътре в общността и за общността"(Ото Дитрих).

Индивидуалната свобода е безконтролност, разюзданост, анархия и безотговорност. Индивидуалната свобода се възприема като тежест, а целта на режима е да ни освободи от тази "тежест", т.е да живеем "спокойно", за нищо да не се притесняваме, точно като овце- стоим си послушно, бездушно, пасем си наволя, а ни стрижат, доят ни, колят ни, просто защото сме стадо.

На тези които са останали непокварени от тази "чума"- промиването на мозъци, не се дава никаква възможност за реализация и развитие; не им се дава "свобода" да възруптаят срещу тоталитарния режим и всячески са притиснати, омерзени и ограничени. Някой от тях се поставят в услуга на режима, потъпквайки всички свои принципи, изнасилвайки себе си, поругавайки сами своето АЗ, чест и достойнство. Други просто емигрират с надеждата да открият по-добър живот в чужбина, загърбвайки завинаги дом, семейство, отечество, близки. Статистиката е категорична - 1.5 млн. емигранти от България за последните 10-15 год.. Това е действителната, истинската интелигенция, съставена от способни, образовани, силни, умни и кадърни кадри, които трябваше да издърпат България от блатото и да я превърнат в модерна, уредена и просперираща европейска държава, гарантираща както своята сигурност и суверенитет, така и мира, сигурността и просперитета на целия Балкански полуостров и Черноморски регион.

II. Превръщането на социума в маса, в стадо чрез неутрализиране на интелигенцията, насаждане на фалшива чалга-култура и ценностна система, основана на илюзии и празни химери, е признак за едно- един такъв "стилизиран" народ много по-лесно се управлява и подчинява. Но това означава и нещо друго - примитивизиране, оскотяване, принизяване или вулгаризиране на духовното му и културно равнище. Това от своя страна води до космично изоставане от нормалната европейска и световна културна цивилизация и равнище на живот; отдалечаване от неговите съвсем естествени европейски корени.

"Ръководството на масата е изкуство и като такова, виртуозността му се постига с упорит труд. Масата е като животно, което се подчинява на своите първични инстинкти, пориви и трасти. За нея логиката и разсъжденията нямат значение. Аз фанатизирам масата, за да я направя инструмент на моята политика." (Адолф Хитлер). .... "Липсата на критичен ум в масата води до следното- приемане за истина и на откровената лъжа, стига само тя да е поднесена по един "атрактивен" и интересен начин. Чувствителността на масите е примитивна, тя има в своя корен постоянния и неизменен характер на дивата природа. Спомнете си още Аристотел казва "Човекът е социално..животно". "Масата има твърде опростен мисловен и чувствен апарат. Всичко, което не може да разбере, я плаши. Само като се съобразявах с тези естествени закони, аз бях в състояние да я владея. Аз мога да ръководя масата когато я фанатизирана, аз фанатизирах масата... Накарах я да се издигне над себе си, дадох и смисъл и функция. Ако се изправя пред нея с разумни аргументи, тя не ме разбира, но щом засегна у нея чувствата, които са и присъщи, тя приема лозунгите, които и давам.Аз разбърках народа и го превърнах в маса. И забележете, колкото е по-богата сместа на масата- еснафи, търговци, работници, чиновници, толкова по-лесно се владее."

Тези думи са на един от най-добрите оратори и демагози- Адолф Хитлер. С тях мисля да завърша и да оставя размислите и страстите на вас. В никакъв случай не съм привърженик на Хитлер, Сталин или пр., но не мога да отрека неговото умение да владее и ръководи масите, да ги превръща в истински инструмент на своята политика. В тази насока Хитлер си остава един от най-умелите оратори на света.. Разбира се, не претендирам за изчерпателност, задълбоченост, и съсвсем уместно не съм изложил и други аспекти на един такъв режим. Това по своето естество е материал за написване на един докторат...


3 коментара:

Иван Христов каза...

Не съм на мнение, че от България e емигрирал елита на нацията. Много простотия се шири и в странство. Само дето в Европата, Ганьо не може да прави каквото си иска и ще не ще, трябва да се съобразява с местните условия иначе е аут.
Така той се приучва на труд, а не както някога в БГ ни казваха:"Учи за да не работиш". Българите си мислят, че са много работливи, защото не са видяли как работят европейците.
Иначе темата, която разглеждаш е много важна и обширна, дава повод за сериозни размисли. Безспорно едно от най-важните условия за един политик е да бъде добър оратор и психолог, за да знае какво да говори.
Поздрави!

Marin Chushkov каза...

Абсолютно съм съгласен с теб Иване, колкото свестни има зад граница, толкова и Бай Ганьовци, които гастербайтерстват на черно и срамят България. Но на мен мъката ми е, а и акцентът върху свестните хора, способните, кадърните, защото от тях се очакваше да бъдат двигатели на прогреса и да издигнат България напред към модерните държави и цивилизована Европа. Комунягите се погрижиха точно за тези хора, да ги няма в България, за да дерибействат безнаказано. А за другите- те са просто част от масата,

Ivan Hristov каза...

Страшно е! Страшно е защото и тези които минават за що-годе интелигентни българи, вътре в страната, ако нямат интернет, не могат да разберат каква е точно истината и са дезориентирани. Тази медийна пропаганда която водят комунистите е страшна. От друга страна и грешките на сините оказаха голямо влияние за отдръпване на хората, пък и в СДС останаха под прикритие много комунисти.
Диктатурата е това!!!
Аз писах веднъж в блога на А.Г. един коментар, преди да направя моя блог, че не е изключено да бродим в пустинята 40г. както евреите, когато бягали от египетско робство.
Това е положението.
Поздрави!