четвъртък, април 23, 2009

Мажоритаризъм с... "партиен" елемент

Моите опасения за мажоритарния избор, иницииран от БСП се оказват верни. Тази сутрин Корнелия Нинова, която също беше гост и в Референдум като "млад политик" миналата седмица, и е говорител на БСП, казва, че "столетницата" щяла да издигне кандидати за всичките 31 мажоритарни места.... УЖ МАЖОРИТАРЕН ИЗБОР, НO ПО ПАРТИЙНА ЛИНИЯ. Госпожата тогава на дълго и на широко ми обясняваше на мен колко демократичен бил техният мажоритарният елемент,, все едно са открили топлата вода, без естествено да отчете моят въпрос, че мажоритарният елемент внесен в една пропорционална избирателна система е едно "недоносче", както винаги е било всичко тяхно и най-вече бесепарското управление. Питам се, къде е мажоритаризмът в това- уж народа искал да гласува за личности, които отстояват лична позиция и съвест, а не партийни представители, а самите кандидати, щели да се издигат пак, представете си от... "партията".
За мен чисто и просто това е поредната голяма лъжа, поднесена по един много примамлив и изкусителен начин. Заблуден, че ще гласуват за някой мажоритарно издигнат кандидат, дезориентираният електоратец, тип "стадо" ще пълни урните с гласове, които после ще отидат пак за определена партия. Това ли е мажоритаризмът, това ли е демократичното, г-жа Нинова питам аз, или е поредният фарс и сценарий проигран от БСП, за да вкарат още някой и друг техен човек, прикрит зад фасаден "мажоритаризъм"? Ами каква е разликата между спуснатите листи, в които също се кандидатират хора, личности, и въпросните "мажоритарни" кандидати, които пак ще бъдат спуснати по "партийна линия", както всяко нещо случващо се в нашата държава- хубаво или лошо, но след "партийно одобрение?
Друго нещо, което не мога да не отчета е, как ще се избира един кандидат, с какво количество гласове? Ясно е, че при местните избори и президентските, които са мажоритарни по своето естество, има една фигура, наречена "балотаж", т.е ако кандидатът не успее да събере 50% + 1 глас, т.е да има "мнозинство", той отива на втори тур. Тук такова нещо ще има ли, или колкото и гласове да събере, щом е събрал повече от конкурента той влиза, т.е няма значение дали 10%, 20% или 5 гласа. Това създава една привилегия за определени кандидати, т.е за мажоритарните кандидати над пропорционалните- нещо недопустимо и конституционно и демократично погледнато, и справедливо. Това според мен е една вратичка за безпроблемно влизане на определен брой кандидати в следващия парламент, защото се видя, че мажоритаризмът пак обслужва партийни интереси а кандидатите ще бъдат партийно лансирани хора. А народецът , жаден за промени и справедливост, вярва ли вярва. Колко хубаво е да се управлява такъв народ, то и затова никой не иска да слиза от сцената и прави всякакви машинации да се задържи там- да държи гегата на пастир!!!


Няма коментари: