петък, юли 10, 2009

Язък им за акъла

Пускам този пост по молба на един мой съпартиец- Георги Антонов,който е и авторът на тази статия. Явно не само аз съм недоволен. Ето какво мисли Георги Антонов..

"Язък им за акъла

285 418* гласа. И моят сред тях. Това е, което успя да спечели Синята коалиция, обновена, обединена, с актуална и обширна програма, с експерти и опит в управлението, с бойна закалка от разрешени предишни кризи, със стремежа си да води дебат по истинските проблеми.

На няколко пъти пред репортери, както и в отговор на въпроси от сайта otgovori.eu, Иван Костов заяви, че очаква "двуцифрен резултат". Това, което получихме леко се разминава с очакванията -- 6.76%. Около три процента под очаквания от единия коалиционен лидер минимум, или в гласове: около 128 000 под очакваното.

Не че с 10% резултат щяхме да се превърнем в масова партия. Но тези 6.76% означават единствено, че на нас все още се гледа с недоверие и като на затворена елитистка партия.

Вчерашните избори показаха на всички, освен на вчерашните политически лидери, че българите действително гласуват "за" и "против" личности. С уговорката, че в съзнанието на политически неграмотния български гласоподавател, той вижда себе си като някой, който избира представител на институциите на изпълнителната, а не на законодателната власт. Демек: българите си представят, че гласуват за премиер. Именно за премиер, а не за правителство, още по-малко за парламент. Това стана и причината мажоритарния вот да не проработи така, както би трябвало.

Сините се провалиха на тези избори. Сините и ГЕРБ имаха обща задача: да изметат болшевишката паплач от българския парламент и от изпълнителната власт. Бойко Борисов свърши своята част от работата: накара да гласуват хора, които може би от 1997 г. не бяха участвали в избори, мобилизира най-многобройната електорална периферия, която сме виждали от рухването на комунистическия режим насам. Избирателната активност от 60.2% се дължи до голяма степен на ГЕРБ. Борисов спази обещанието си. Сините не успяха. Не че не искаха, разбира се.

Защото с едни привлечени от сините нови 100 000 души, които вчера не гласуваха, Яне Янев щеше да гледа парламента само покатерен на статуята на Александър II. Повишената избирателна активност щеше да бутне четирипроцентовата летва точно колкото да се препъне белия рицар, запасал резачката. И щяхме да имаме парламент с 5, а не с 6 парламентарни групи.

Ако Борисов не беше спазил ангажимента си и избирателната активност беше под или около 50%, сега щяхме да имаме парламент с 8-9 партии, правителство, което няма реални корени и уравнение без решение. Точно както правеше сметки Меди Доганов.

След изборите за европейски парламент се състоя среща на Петър Москов с Цветан Цветанов, на която представителите на партията и на коалицията трябваше да се договарят за общи мажоритарни листи. Не успяха да се договорят и имайки пред вид, че Синята коалиция беше по-слабата страна в преговорите, смятам, че за да не се съгласят на предложеното, то трябва да е било наистина нахално. Така и излезе, по думите на Москов, който каза, че от него са искали Синята коалиция да подкрепи навсякъде кандидатите на ГЕРБ, без ГЕРБ да подкрепи кандидатите на Синята коалиция.

От днешна гледна точка, знаейки резултатите от мажоритарните избори, чудно ми е от какви позиции сините са преговаряли с ГЕРБ и какво са си мислели, че имат като козове.

Членовете, симпатизантите и ръководителите на Синята коалиция могат да са благодарни за две неща, и двете независещи от тях:
1. Все пак мнозинството на ГЕРБ не е толкова решаващо, че да могат да съставят сами устойчиво правителство. Остава да се надяваме, че ще прибегнат до Синята коалиция за партньор, а не до някоя друга парламентарна група.
2. Завоюваните от ГЕРБ, купените и двойноподадените гласове повишиха общия брой подадени гласове дотолкова, че псевдоопозиционните (на кабинета Станишев) клонинги не успяха да се намърдат в парламента.

Язък им за акъла, опита и компетентността, които наистина притежават. При целия акъл, опит и компетентност, остава фактът, че необвързания политически българин си запушва ушите в момента, в който чуе името "Иван Костов". Или "Надежда Михайлова". И докато, в отговор на запушените уши, в партийните ръководства има затулени очи, тези резултати по изборите ще се запазят.

Въпреки този провал, защото това е точно изборен провал, продължавам да вярвам, че единственият път към това българските граждани да получат възможност да живеят като европейци на територията на България, минава през управление на ДСБ и СДС. И ако тези партии, заедно или поотделно, не са способни да мобилизират достатъчно подкрепа, те трябва да бъдат променяни от хората вътре в тях, докато станат способни. Защото наистина, повече ме мързи ме да емигрирам, отколкото да си оправя страната ;)

* -- на 6-ти юли, когато писах тази статия, още не бяха излезли окончателните резултати на ЦИК. Според тях, Синята коалиция получава 285 662 гласа."....

Това е, дано някой ги прочете тези неща и да не гледа като кон с капаци, да си вземем поука, внимателно да анализираме нещата и продължим смело напред. Смятам, че Иван Костов е човекът- сърцето на нашата партия. Аз заради него съм тук, заради идеите ми, на които той е изразител. Това е да имаш за еталон такъв лидер от неговия ранг. Винаги ще има и разочарования, но аз вярвам в Костов и ще продължа да му вярвам, просто защото съм като него, усещам го толкова близък, почти като брат, все едно се познаваме от години. Идеите ни, демократичните ни идеи и ценности ни сближават, вековните консервативни традиции и ценности ме карат да го чувствам толкова близък. Това е демокрацията, светът, Истината и Свободата.


2 коментара:

Анонимен каза...

Сините не се провалиха на тези избори. Те получиха това което искаха. Депутатски места за шепа лидери. Нищо повече. Много рядко получаваш нещо повече от това, което си поискал.
ГЕРБ и Бойко също получиха това което искаха - властта. Сега им остава само да си изберат още 5-6 кукли. Избор пребогат - и по кройка и по цвят.
СДС и ДСБ ако можеха да бъдат променяни от хората в тях досега щяха да бъдат променени. Tо останаха ли хора там всъщност?

P.S. Това за общата задача с измитането на болшевишката паплач е върха на слодоледа. Ако някой не е чел Фермата на Орyел му я препоръчвам.
Някой всъщност знае ли дали дядото на Бойко е бил убит септември 1944-а?
Следващото, което очаквам да науча е, че Борисов никога не е бил член на БКП, не е завършвал школата на МВР, не е отказвал да си хвърли партийната книжка 1990-а, не е бил първи мафиот на републиката, не е бил охранител ... всичко е започнало този век, отначало и на чисто. Само чакам новия Априлски пленум дето да научим, че всъщност той като Tато е бил баш партизанина ...пардон демократа. Всъщност едва ли има нужда и от това. Oнова бяха лъжи за хора, които мислеха, но си мълчаха да не ги приберат по лагерите. Сега останаха само овцете - да блеят:
-Четири крака — да, два крака — да! да! Четири крака — да, два крака — да! да! Четири крака — да, два крака — да! да!

... каза...

ЧУШКОВ, ако НАИСТИНА сте чели ВСИЧКО написано от проф.Янко Янков (както твърдите), едва ли щяхте да се кълнете в ИВАН КОСТОВ и сДС. Размислете и решете.