събота, юли 11, 2009

Иван Костов - човекът и политикът

В отговор на многобройните несъстоятелни клевети срещу Иван Костов, аз искам да започна една кампания за изчистване на името му. Надали има друг човек в тази страна, който е направил толкова много за нея, за това да стане нормална, европейска правова държава, а в замяна да е получавал толкова мръсотия, хули и лъжи по собствен адрес.

Иван Костов се превърна в един мъченик, "клетник несретен", върху който всеки изхвърляше гнева си и нечистите си храчки, а той безропотно понасяше народния гняв. Иван Костов се превърна в страдалец, в изкупителна жертва в името България да излезе от смъртоносната хватка на БКП, ДС и Русия и да стъпи на пътя на европейската интеграция, на просперитета и благополучието. Иван Костов беше човекът, който измъкна страната от блатото, в което я вкараха съветските другари и Жан Виденов. Иван Костов с делата си се превърна в последния "строител на съвременна България", в съзидателят на европейските ценности и ориентация.

Иван Костов свърши черната работа по пътя на присъединяване към ЕС, като остави на следващия кабинет просто "да подпише договора за членство". Иван Костов започна с успех най-важните реформи за цивилизоването на страната ни- приватизацията на губещите предприятия, които бяха измъкнати от сигурната ликвидация и банкрут, стабилизиране и изправяне на крака на банковата ни система, реформа в образованието, в здравеопазването, унищожаването на порочни практики в социалната ни система, и мн. други. Ето защо Иван Костов може с пълно право да се нарече "Реформаторът".

Иван Костов, с харизмата си, с благия си характер и чистия искрен поглед печели всеки, който го погледне право в очите... Спечели и мен. Чистотата, духовността, нравственият стоицизъм си личат по осанката му, стига само да можеш да ги усетиш, да имаш усет да ги напипаш, да ги видиш. Признавам си, имал съм само няколко срещи с Иван Костов- такива, по за няколко мига, но така са ме зареждали с положителна енергия, с надежди, с вяра, с трепет и вълнение. Няколко минути с него се равняват на няколко часа с големите книги в библиотеката. Положителните емоции, които излъчва тихата му усмивка променят из корени духовното ми състояние.

Иван Костов е дързък, безгранично смел човек. За да започне такива кардинални реформи, с които на практика изграждаше една държава наново, с които създаваше нов държавен институционален механизъм, си трябва много солидна вяра, здрав морал, дързост и безграничен, несломим дух и кураж. Ето единственият политик, който ги притежава тези неща в изобилие. Имаше дързост и смелост да се опълчи на Русия, да заеме про натовска и про европейска позиция, когато още на НАТО, ЕС и САЩ се гледаше като на враг от Студената война, и това в името на България и нейния просперитет.

Имаше дързост да приватизира рухналите предприятия, които се схващаха като "национално богатство", и плати прескъпо за това, но в крайна сметка успя да изправи на крака рухналата икономика от печалното наследство на Виденов. Подобни мащабни реформи са правили малцина- Ст. Стамболов, Конрад Аденауер, Дьо Гол. В това отношение, той може с гордост да се нареди сред големите политически лидери на Европа и да стане част от световното политическо наследство на успели политици.

Вярвам в Иван Костов, защото виждам в него истински лидер от световна величина. Погледът му- съсредоточен, фокусиран, сериозен, целеустремен. Осанката му- на истински водач, излъчващ сила, увереност и способност да ръководи и управлява. Иван Костов е човек с голямо сърце и душа. Широкият му мироглед си личи от разстояние. Вечно усмихнат, вечно позитивен, с невероятно тънко чувство за ирония и хумор. Усмивката му въздейства успокоително, погледът му излъчва доброта. Това не може да остане незабелязано, особено ако имаш душа и очи да го възприемеш.

Сравнението му със сегашните български „политици”, показва само едно- духовното, нравственото, интелектуалното превъзходство на Костов над всички останали. Той и заради това основно е най-мразеният, клеветен ,очернян човек в тази държава. Хулен точно от тези - слабите, безпринципните, неспособните. Тежко и горко на един способен човек сред маса от некадърници!!!

Политикът Иван Костов е винаги премерен, точен и ясен в изказванията. Думите му са едновременно и сложни, но и разбираеми. Макар и с богата и сложна лексика, Иван Костов казва много прости неща, които са достъпни за всеки гражданин. В изказванията на Костов аз откривам една желязна, последователна, принципна позиция, аргументация и логика. Такава, каквато трябва да притежава истинският народен водач. Политическият му речник, начинът му на изразяване са доказателство за едно- че зад външността се крие един голям интелект. Ето в последните години масово се „вулгаризира” политическата реч под предлог, че „високопатетичните и високопарните сложни слова са недостъпни за обикновения гражданин” и се заложи тенденция да се говори по „прост”, „народен език”. Това показва няколко неща- че или българският народ е твърде „елементаризиран” и „опростен”, та да не разбира и собствения си език, или избраните от този народ „политици” са твърде прости и се прикриват зад такива меко казано „просташки твърдения”. Иван Костов отново е над всички, като опровергава това- с висотата на сложните думи и словосъчетания, той изразява не само красотата и богатството на българския ни език, но и показва, че и сложните фрази и словосъчетания са разбираеми и достъпни за „обикновения българин”.

Иван Костов е човек- космополит по дух, ценности, убеждения, идеи. Истинският демократ винаги е космополит по дух. За него няма граници, за него няма невъзможни неща- това най-категорично го е доказвал самият той- когато през 97 се заговори за НАТО и ЕС мнозина не знаеха, че съществуват тези организации. Тези организации също са космополитни, свободни и демократични по своя замисъл, проект и целите, за които са създадени и които преследват. Костов убеди и мен в това, че перспективата пред България е само в дясно и в Европа, а не в Азия и Русия. В Европа, където е сърцето на свободата, на християнската култура и цивилизация, където човечеството върви към възход и проспреритет.

Костов е безупречно елегантен човек, с изискан вкус, от който лъха духовен аристократизъм, благородство и естетика. Това си личи и от дрехите му, от начина на съчетаване на цветовете, от визията му. Един лидер, който трябва да е и модел за подражание трябва да е безупречен и перфектен във всяка област, особено по отношение на външния си вид.

Костов е толерантен човек. Ето никога не се е изказал с грубости и ругатни за политическите си опоненти. Винаги с едно чувство на хумор ги е иронизирал, като е понасял смирено и безропотно през всичките тези години масираната "Анти- Костов" кампания, режисирана от ДС и купените й медии. Костов е истински професионалист, всеотдаен патриот, за който „общото благо” стои над собственото благополучие. Цената, която плаща за това е огромна- оплют, омерзен, низвергнат, хулен и пренебрегван от всяка една медия, от всеки един политик.

Костов е отговорен човек- пое цялата отговорност за успехите ни по предприсъединителния период, пое отговорност и за неуспехите и за неразрешените вътрешнодържавни проблеми. Костов е човекът, който превърна една рухнала от комунизма България, в една стабилна, здрава държава, с една работеща икономика, с едни модерни, нормално функциониращи институции (макар и за кратко).

Иван Костов е единственият политик, на който искам да приличам. Той е единственият човек, на когото съвсем съзнателно съм подражавал и продължавам да го правя. Костов е единствената личност от новата ни история, която показва, че политиката не е мръсна работа, ако с нея се занимават чисти хора. Той е единственият достоен да се нарече „лидер” или водач на нацията, защото наистина я поведе и я измъкна от дупката, в която я бяха вкарали „другарите”. Ще го направи и сега, просто защото е Иван Костов и втори като него няма и цялата му сила, вяра и постоянство идват от Бога - извора на цялата истина.

Един ден сигурно ще пише за него в учебниците по история "Иван Костов- диамантът на новата българска политика", или "Иван Костов - Реформаторът". Каквото и да пише, съм сигурен, че историята ще отчете изключително големия му принос за демократизирането на страната ни, за излизането от постсоциалистическата криза, за модернизирането на България.

Той е единственият, правилен, възможен, алтернативен избор, водещ към положителни резултати. Иван Костов е единственият политик, в който вярвам безпределно, единственият, който има ясна представа за това как се управлява една държава, единственият, който разбира какво е Европа за България, какво е национален интерес и как се отстоява. Показвал го е във всяка една минута от неговото управление със своето държавническо мислене и подход, показва го и сега, когато се впуска в преговори за създаване на ново правителство, поставяйки България над теснопартийни, ендемични, частни, тесногръди интереси.

Аз чувствам Костов като мой ''духовен брат", като мой учител. Да, толкова ми е близък, духовно близък, все едно сме като две страни на едно и също нещо. И това защото ценностите са тези, които ни сплотяват, които ни поставят заедно, на една плоскост. Ценностите, демократичните ценности и свободата, които са като вековна градина с много големи и дебели дървета, преживели бури и стихии, носещи много спомени, много истина. Костов ме накара да поеярвам, че в България може да има демокрация, накара ме да се надявам, да живея и вярвам в морала, в свободата. Иван Костов е Той, човекът, в когото винаги ще вярвам, човекът, чиято снимка стои в портфейла ми, редом с най-близките ми хора, човекът, чийто достойнство и завет пазя като "светая светих" в душата си, и когото съм подкрепял, подкрепям и ще подкрепям безрезервно, поне докато това сърце бие живо в гърдите ми- моето или неговото. На добър час г-н Костов!!!



13 коментара:

Анонимен каза...

Браво,Чушков!
Сега вече не чета Грънчаров, чета Чушков!
Стой близо до КОСТОВ и далеч от Грънчаров и ще се развиеш като личност!
Успех!

Анонимен каза...

Здравей Марине,
С всичко съм съгласен, факт е, че този лидер има подкрепата на цяла партия, която според мен би взела на последните избори с 1-2% по-малко ако беше участвала самостоятелно.
В ДСБ има педимно качествени политици и само достойни хора, които не са част от репресивния апарат на БКП и КДС.
Костов не е олицетворение на ДСБ, защото там са доказани имена в българската политика. Не е необхидимо да се изброяват.
Поздравявам те за инициативата за изчистване името на Иван Костов!
За съжаление трудно могат да се накарат хората да спрат да четат медии, които им дават погрешна представа за действителността. Медии, които са трибуна на откроени престъпници, те всъщност са собстевонст на такива...
Успех!

Ангел Грънчаров каза...

Марине, всичко, което казваш, е ОК и е достойно за уважение - чувствата в сърцето на човека са свети! - но ще си позволя само една малка и приятелска забележка от психологическо естество. Никога недей да вадиш на показ чувствата си, понеже на такава искреност не се гледа с добро око; иска се твърде развита душевност - и освободеност на душата! - за да бъде оценена по достойнство.

А иначе у нас обикновено широките среди могат така да се подиграят с искрения и идеалистично настроен човек, че ще стане пишман.

В сърцето ти позволявай да гледа само Бог. Никой друг...

Анонимен каза...

Така е Грънчаров само БОГ може да съди и знае истината!
Марине, не го слушай за това , че е прекалено емоционално, че си написал това за КОСТОВ!Поздравявам те за написаното, но стой далеч от Грънчаров, той е като Дачков, даже по-лошо.Уж син, но с блога си нанесе толкова вреда на сините, че надали и разните видеота на "Нова Зора" нанесоха!
Син съвет, нищо повече!
Защо ли никога Грънчаров не рекламира сайта на Костов?Реторичен въпрос...в замяна публикуваше всяка публикация на Дачков или някой друг срещу Костов!

Христо Блажев каза...

Подобно идолопоклоничество отблъсква. Съжалявам, но ще се откажа от това да съм последовател, ако и да мисля, че сте интелигиентен човек.

Анонимен каза...

Иване дотам ли стигна да плюеш който и както свариш? Срам, гнус...

hatanasov каза...

Здравей, Марине!
Познавам Иван Костов от 1990 г. Анализът ти е блестящ и точен. А не ги слушай, та ние сме хора и е нормално да имаме чувства. Та нима когато Бербатов показва класата си, трябва да крием чувствата си? Щом са искрени те не трябва да се крият, а да се споделят!
Успех!

Marin Chushkov каза...

Никой не слушам, само сърцето си- то казва само истината. Подвеждал съм се когато не съм го слушал.

Относно Христо Блажев- не се отказвай да следиш блога ми. Аз не мога да се харесам на всички, дори и не се опитвам. Иначе бих загубил своя колорит, бих се обезличил, а като истински вярващ в свободата човек, не бих го допуснал. Ето тъкмо ще стане хубава дискусия по въпросите по които мислиш различно. Можем да водим диалог. Ако всички са съгласни с това, което казвам, то за какво да пиша този блог. А и нали блогът е интернет дневник, в който да споделиш нещо, което е легнало на душата ти. Аз щото съм искрен, млад, романтичен и ентусиазиран от живота човек, за това и така емоционално пиша. Това е моята автентичност, моят стил.

Анонимен каза...

Точно така е.
Дотолкова нямаха какво да го уличат че почнаха с простотии - ама брат ми купил хотел, ама си разхождал остенурката в градината, ама теменужката си миришел. бг тъпни

Анонимен каза...

Браво за написаното(казаното)! Наистина много точно и предиктивно,логично. Винаги съм давал гласа си за него с радост и надежда за по добри времена. За истинската демокрация.За Нас и България. А гадовете нямаха почивка, но пък дойде 5 юли...и много граждани го подкрепиха чрез ГЕРБ ( просто за по сигурно - мила родна картинка).Бог да му дава здраве и сили, за да я има България.

Анонимен каза...

леле ти си потънал в лирическа заблуда,костов не е гуру и светец и т.н.,така че си ги запази тия слова за духовност,неопетненост за идеалистични образи от литературата.тия описания тип 2 клас впечатляват само децата!!!просто е жалко да се посатавя човек на пиедестал с такива съмнителни качества,....

Анонимен каза...

Още по жалко е болшевиките и тук да се прокрадват и да дрискат...така както го правят 60 години вече!!! Аре у лево другари

templar каза...

Поздравявам те!