петък, юли 24, 2009

Комунистът партийната боя си мени, но нрава никога

Тази сутрин, докато се рових в Mediapool, попаднах на следната интересна статия на Атанас Чобнов, който беше и наш кандидат за депутат- на Синята коалиция. Препечатвам дословно неговата статия, защото ми писна вече от "стари комсомолски муцуни", които не се кротнаха и вече 20 г. от началото на прехода не спират да дерибействат. Говоря за новия министър за българите в чужбина - "проф." Божидар Димитров, който не е никакъв професор, а самозванец. Този още поне 4-5 "Ноеви ковчези" ще трябва да намери, за да му дойде малко акълът в дебелата кратуна.

Комунистът козината и партийния цвят си мени, но нрава никога. Колкото и да се опитва да го докара на демократ, макар и "новоизлюпен" или "новопребоядисан", няма да ме заблуди.

Аз тяхната демокрация я знам, и я усещам. Даже от ден на ден все повече ме подтиква да взема да емигрирам, да избягам от тяхната "народна демокрация". Всички нормални държави си имат своя "демокрация", ама ние едно време, а и сега си имаме "народна демокрация", както си имахне не република, а "народна република", та да покажем на света, че сме по-демократи и по-републиканци от всички. Ей, като се позамисля и почвам да се смея. Корем ме боли от смях с тези хора. До бива да са дебили, ама чак такива- не съм очаквал. И то аз да го кажа- 23 год. "пикльо", какво ми викат дъртите "демократи" от БКП или БСП, като дръзвам да ги усмивам и споря по пейките пред НДК-то с тях.

Даже напоследък констатирам, че цялата ни нация е от НЕВМЕНЯЕМИ- никой нито разбира свойството и значението на постъпките си, нито съзнава деянията си, нито предвижда нещо, и по никакъв начин не можеш да го задължиш да го направи, нито се води по някакъв ред. Хаос и лудница- това е!!!

Нямат ни умора, ни срам, ни болест ги лови, ни чума ги хваща тези комуняги. Като плевел са- навсякъде се въдят и нищо не ги чисти. Няма лек, ни цяр, ни хербицид, ни пестицид за тези навлеци и вредители. Не можем да се отървем от тях. Мисля си, че сме обречени като нация и държава, да бъдем управлявани от ченгета, доносници, комсомолци, мижитурки, партизани и пр. комунистическа сган. А народецът - блажено ли вярва, че Батя му Бойко- Батманът ще го избави от крадците и ще се опълчи срещу онези, които са го създали, в името на народ и Родина, като на всяка крачка имитира благодетеля му - Бай Тодаря Живков- също такъв народен чиляк и заслужил "майстор" на народната любов.

Ех, в какъв блажен сън спи и как сладко сънува този нашият народец. 20 г. с малки изключения, все едни комсомолци го крадат и той все от тях бяга, и все на тях налита. Истинска "братска дружба- от векове, за векове."

Ето и статията на Атанас Чобанов:

Агент за българите в чужбина "Иванчо Йотата, както казахме, е твърде честолюбив човек, не позволява никому да го обижда, бои се от турците и се води все с учени хора. Той взема участие във всичките сериозни въпроси, които се възбуждат в Джаковото кафене,и може да се препира успешно с учител Гатя по филологията, с Хаджи Атанасия,който още припознаваше гръцкия патрик— по черковния въпрос, а с Хаджи Смиона, дори и с по-учени хора — по външната политика.

Прочее Иванчо беше ученолюбив и не се мислеше за прост човек. Той преди няколко време например, в кафенето беше казал на господин Фратя по повод на българското правописание: -Време е, ние, учените, тоест, да се соберем и влезнем в соглашение...трябва да оправим язика и прочия. Той се изразяваше по книжовно и говореше на мющериите си:- Вчера ми дойдоха маслини от важна степен и с твърде способна цена." Иван Вазов, "Чичовци"

Едно от най-скандалните "прощални" назначения на Тройната коалиция беше уреждането на червения зам. - социален министър Димитър Димитров за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Българските граждани зад граница реагираха моментално с подписка против назначенията на "стари червени муцуни". Те припомниха, че БСП е получила едва 6% от гласовете на българите извън Турция и, че са гласували масово в синьо за ГЕРБ и Синята коалиция.

На фона на тези резултати, показващи воля за промяна и реформа, назначението на Димитър Димитров - "стар партиен функционер на БКП и БСП, завършил политология в Москва през 1989 г" е "наглост и безочие" - пише още в подписката, подкрепена до този момент от 750 души на адрес http://www.bgpetition.com/abroad/

Очевидно Бойко Борисов ги е чул и разбрал както си може, защото назначи за министър, отговарящ за българите в чужбина, една "новопребоядисана муцуна" в лицето на Божидар Димитров Стоянов. В какъв цвят точно е пребоядисан отговарящия за диаспората не е много ясно, но бие на нещо средно между сребристо-сивото на ГЕРБ, чийто депутат се явява и ръждивото на "Атака", заради националистическите възгледи, които споделя.

Ясен е предишният, червен цвят на новоизпечения демократ Димитров, член на БСП до 11 юни тази година. Ясно е, че Божидар Димитров е бил агент на Държавна сигурност, работил под псевдонимите на българските ханове Кардам, Тервел и Телериг.

Ясно е също, че не счита себе си за "политическа цветарка", което личи от следните му думи: "Няма да напусна БСП. Аз не съм политическа пеперуда, която скача от партия на партия. Бил съм в БСП в най-тежките й времена и за това особено ме боли, когато някои хора, които са членове на партията от 4–5 години, ми разправят, че съм предател."(пред агенция "Фокус", ноември 2005 г.).

Споменават Божидар Димитров като професор и често слагат едно Проф. пред името му, но според Закона за научните степени и научните звания той няма такова звание, защото е бил старши научен сътрудник II степен. Това в най- добрия случай отговаря на "доцент". Не съм чел някъде Божидар Димитров да уточнява този деликатен момент в научната си биография и скромно, като истински учен, да поправя журналистите, които са му дали научна титла вместо колегите му историци.

В научните среди титла не се дава, защото респектираш публиката в Джаковото кафене, а се защитава в дебат с утвърдени и известни учени.

Преди да заема позиция за тази номинация трябва да направя едно уточнение кои са българите в чужбина. Едно е да отговаряш за хората с български произход и самосъзнание, живеещи като правило в посттоталитарни страни като Украйна и Македония, друго е да претендираш за доверието на българските граждани, избрали да живеят в демократични западни държави.

Последните са мостът, който свързва България с модерните демократични ценности. За тези хора, към които се числя и аз, номинацията на Божидар Димитров е скандална и неуместна. Тя показва, че новият премиер Борисов разбира от институции и управление, колкото да направи паралел между "агенция" (за българите в чужбина) и агент (на Държавна сигурност).

Но да не бързаме с категоричното осъждане. По моста между задграничните демокрации и България текат освен пари и трудови навици, също и ноу-хау, толерантност и политическа култура. Нека дадем шанс на човека Димитров да надделее над агента Телериг. Например, като направи следните публични изявления:

- да се разкае за битността си като агент на ДС и да осъди безапелационно престъпния комунистически режим;

- да призове президента Първанов, чийто поддръжник и съветник се явява да си подаде оставката. Като основание може да изтъкне, че Първанов излъга за миналото си като агент Гоце и не се разкая за това, както и че президентът опозори българската нация с навеждането пред Путин за енергийните проекти и с бракониерските си подвизи в Узбекистан;

- да декларира, че ще работи против премахването на двойното гражданство и за електронно гласуване, за да се включат като избиратели повече българи в чужбина, ще иска прочистване на дипломатическите служби от ДС агенти и синекурни "наши хора", ще инициира програма за пълно административно обслужване в консулствата, за въвеждане на десетгодишни паспорти и прочее належащи реформи свързани с българите в чужбина.

Също така, за да конкретизира мерака си към професорството, няма да е зле Божидар Димитров да напише хабилитационен труд и да стане старши научен сътрудник I-ва степен, или да кандидатства за професорска катедра.

Така той поне ще се постарае да постави точка над i-то. Друг е въпросът дали ще хване дикиш (да ми прости "професора" за турцизма). За мен лично каквито и да са имената и титлите на новия вицепремиер за българите в чужбина, те винаги ще бъдат следвани от едно сочно: "И е бил агент на ДС."

*Атанас Чобанов e журналист, доктор на науките по лингвистика от Университета Париж-Запад

Ех, аман от дебелаци, шопари и пр. Цялата ни държава е заприличала на свинарник, на свинекомплекс, в който трябва да си най-голямата свиня, та да успееш. А успехът ти е- да сереш където ти скимне безнаказано и всички да ти се възхищават на "творението", на аромата му и да искат да подражават на теб един ден, да мечтаят и те да станат голямо прасе..


12 коментара:

Marin Chushkov каза...

Само искам да добавя нещо. Б.Б казва за Божо- "той ми е приятел".... А бре Бойко, а бре Борисов, това да не ти е приятелска седенка, или Кьорсофра бре, щото като гледам шкембенцата ви и на двамата, май на такова сте обърнали държавата, или възнамерявате да я направите. Политиката не е приятелска сбирка, пич, ти да не си ги събрал там лафчета да правите по цял ден..

Точно обратното преди време каза Костов за политиката и приятелските кръгове. Каза, че политика се прави на общи принципи и идеи, че не бива хората, с които правиш политика да са ти приятели. Ти трябва да правиш политика със съмишленици и компетентни хора, а не с приятели. Нарушил си първото основно правило- никога не смесвай личното с професионалното!!! Е гати и премиера дето ще имаме, просто с ГЕРБ триумфира бабитлъка, чалгата и простотията. Не съм вярвал, че след Т.Живков ще имаме такъв водач от неговия ранг на простотията....

Анонимен каза...

И още една статия, която си заслужава да се почете:

http://www.nicodile.eu/?p=1764

Анонимен каза...

"Споменават Божидар Димитров като професор и често слагат едно Проф. пред името му, но според Закона за научните степени и научните звания той няма такова звание, защото е бил старши научен сътрудник II степен. Това в най- добрия случай отговаря на "доцент". Не съм чел някъде Божидар Димитров да уточнява този деликатен момент в научната си биография и скромно, като истински учен, да поправя журналистите, които са му дали научна титла вместо колегите му историци. "

Не веднъж Б. Димитров е споменавал в предаването си "Памет Българска" което е в национален ефир, че не е професор както го наричат журналистите.

Ех, аман от 23-годишни драскачи, преписвачи и пр. Цялата ни държава е заприличала на съвременен ВУЗ, на преписвалия, в който трябва да си най-големия преписвач, та да си успял.

А успехът ти е- да преписваш глупости от където ти скимне безнаказано и всички да ти се възхищават на "творението", на аромата му и да искат да подражават на теб един ден, да мечтаят и те да станат голям преписвач...

П.С. С твоите камъни, по твоята глава!!!! Ай сиктир!

Lubomir Avdjiiski каза...

Здравей, Марине! Поздравявам те за блога, както и за интересите ти!
Подкрепям и ще участвам в дискутирането, което предлагаш, за намиране на истината, промяна на обществото от "народна демокрация" в Свободна Демокрация :)
Младите срещу Комунизма!

А ти приятелю анонимен -"С твоите камъни, по твоята глава!!!! Ай сиктир! " няма смисъл да се хващаш за две изречения и да се мислиш за големия изобличител. "Доктора много се дърпа за титлата, ама те не, та не - професоре, професоре". То няма лошо - той е "толкова обичан", че е провъзгласен от народа за професор - народен професор :)) Прочети в Уикипедия за "професора". Ще разбереш защо ни е трудно да повярваме, че ще спре скоро да е признателен на комунистическия дух

Анонимен каза...

От приятеля Ви анонимен "С твоите камъни, по твоята глава!!!! Ай сиктир! "

Цитат от "Уикипедия"

"През 70-те години на 20 век е допуснат да проучва архивите на Ватикана, което може да се оцени като голям успех в епохата на т.нар. „Студена война“. "

Това също не е някаква тайна! Всеки малко любознателен към българската история знае че Б. Димитров от открил именно в тези архиви на Ватикана пиеса възхваляваща българският хан Тервел, провъзгласен за светец в тогавашният западен свят и наречен спасителя на Европа. ( тук няма да обяснявам защо е наречен така, предполагам, че водя някаква вид дискусия с еродирани млади хора ). Факта, че му е позволено да се рови в архивите на Ватикана обяснява и вербуването му от ДС по онова време. А факта, че плода на неговия труд изважда на бял свят постиженията на български хан ( забележете хан, а не подкрепа на някаква комунистическа идеология ) говори за неговата преданост към ДС и БСП ( тогава БКП ).

Според мен Б. Димитров е един от малкото хора в тази държава които успяват на направят нещо добро за нея, в области в които тя самата е абдикирала ( например българските военни гробища, паметници на национални герои ). Също така той е един от малкото хора, който успява да накара преуспели бизнесмени ( без значение по времето на кое управление те са преуспели ) да инвестират парите си в културно-историческото наследство на тази държава! Успявайки според мен само чрез своето сладкодумие и познания за българската история, които могат да накарат и най-закоравелия "глобалист" да се почувства поне мъничко - горд българин!

Човек е това което прави, а не такъв какъвто са искали да го направят! Защо свързвате Димитров с репресивния апарата на ДС по онова време и сегашното му назначение!?!? Та по времето на сините не е имало агенти на ДС в изпълнителната влас. Не наглост.. а завист е всичко това което дрънка Мартинчо от сините!

Защо не помислите реално, ами само цитирате писанията на разни хора ( били те безпристрастни или не ) ?!?!

А най-глупаво е твърдението, че е новопребоядисан демократ!

Цитат от същата "Уикипедия" която ме карате да чета.

"в края на 2005 Божидар Димитров се обявява открито против решенията на ръководството на БСП. Той не подкрепя кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и подкрепя независимия кандидат Бойко Борисов,"

Не се ли е пребоядисал още тогава ? А нима 4 години не са малко ?

Има прекалено много неща на които не обръщате внимание, като коне с капаци. Продължавате да цитирате едни и същи писания от тоя и ония!

Анонимен каза...

Дори когато застава зад кандидатурата на Б.Б или застава зад него след избирането му, Божидар Димитров е общински съветник от групата на БСП в СОС и не напуска Партията.
А дали не е бил срещу издигането на Т.Дончева, осъзнавайки че не може да спечели като кандидат на БСП и това ще донесе лош имидж и на групата съветници?
А как са се запознали преди това Б.Б и Б.Д. - единият е бил Гл. секретар на МВР, а другият е общувал с лица извън закона - иманяри?

Анонимен каза...

От приятеля Ви анонимен "С твоите камъни, по твоята глава!!!! Ай сиктир! "

Ама Вие наистина цитирате неща които си противоречат с нещата който ме карате да чета!

Относно изявената си подкрепа за Б.Б. през 2005 -

"За това си действие е снет от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет. След това престава да изпълнява поста, на който е избран, като не се явява на сесии."

А това само потвърждава мнението ми, че не само цитирате бръщолевени, ами и не се замисляте какви точно са те!

А твоето твърдение, относно запознанството на Б.Д. и Б.Б. е толкова наивно, колкото и твърдението, че Б.Д. е припечелвал с нелегална продажба на сувенири и книжки в НИМ. :D :D :D

Дори и без да сте следили дейността му, чрез пускането на една заявка в "чичо гугъл" ще видите колко нелегално изнесени ценности е успял Б.Д. да върне в България. И какво точно е направил с инициативният си комитет в предаването "Памет Българска"

Моля Ви, спрете с глупостите, защото сами започнахте да се обърквате вече. Не оплювайте по зададен сигнал ( явно зададен Ви от недоволните сини ръководители ) човек доказал се като можещ!

Lubomir Avdjiiski каза...

Приятелю, недей да ми говориш с презрение. Опитай се да разграничиш темата от нас като личности.
Аз не оспорвам "любовта" му към историята и хан Тервел.
"Твърди се, че това става чрез протекциите на покойните вече Людмила Живкова и Александър Фол, и по-точно — на личните връзки на нашия византинист и медиевист — акад. Иван Дуйчев във Ватикана, датиращи още от средата на 30-те години."
Разрови се още малко и ще видиш, че и във Ватикана е изпратен като агент.
Тогава е бил под протекцията на БКП, през 2001г. е под протекцията на Георги Първанов, сега се е пренасочил към друг БКП колега Борисов.
Не разбрах какво точно се опитваш да докажеш.
Явно е, че за нас и теб патриотизма означава различна категория.
Възхвалявай, колкото искаш 36те му труда и т.н. и заслугите му, аз също съм попрочел и понаучил от български историци. Чувал съм лично от устата им да не признават Димитров за историк.
Ти го признавай, аз не искам за децата си такива историци и министри.
И пак ти казвам по-добре спри с тея дребнави подхвърляния за възраст, опит и знания. Ако сме ти толкова "под нивото" ходи да дискутираш с "възрастните" :))

Анонимен каза...

От приятеля Ви анонимен "С твоите камъни, по твоята глава!!!! Ай сиктир! "

Не съм и предполагал, че написаното от мен звучи като написано с презрение. Затова няма и да се извинявам. Но си признавам, че до някаква степен презирам тези които "секат от гората без те самите да са посадили едно дърво в живота си"!

И за да избегна недоразумения - с това не визирам нито теб нито и автора на този блог ( завладял вниманието ми днес ).

А относно Б.Димитров не ми се спори, син ли е или червен, това е много обширна тема на разговор. Както казваш ти - аз ще му се възхищавам, със или без проф. пред името му, боядисан в червен, син, зелен или пък тюркоазен цвят. Все пак не духа на комунизма броди из България вече 20 години, а духа на Луканов. И в това число влизат не само новите за преди 20 години червени, а и новите ( вече остарелите според мен ) сини.

Но както казват така презираните от нас ( поне това мога да кажа, че е общо м/у нас, нали? ) братушки: поживеем, увидим.

Анонимен каза...

Поздравления за емоционалната статия, напълно споделя всяка твоя дума! А, че Бате Бойко е новия Бай Тошо - не трябва да има никакво съмнение!
Просто, комунистическия сценарий за България след 9-ти септемвр, сега се повтаря (за наше нещастие) в омекотен вариант...

Nelly каза...

Статията не ме впечатли особено с информационния си характер.Тя е компилация от "нещо" си писано някъде и от някого, което определено не кореспондира със същността на случващото се ( търсене на дискусия по темата на деня). За министър без портфейл е избран българин. вече бивш член на БСП/БКП, служил и в ДС предвид богатите му исторически познания- дори и след 1989 год. Е, това е позната ни картинка вече 20 години. Във властта, по един или друг повод, хора от бившата БКП и ДС винаги са присъствали. Няма ни едно от бившите правителства, които да не са ползвали тези кадри - факт. Според мен днес е по-важно дали новото такова действително е схванало желанието на народа ни за ПРОМЯНА - от комунистическо общество към демократично такова.Защото времената се поизмениха драстично! За всички ни е ясно, че и комунизма и капитализма са плод на едно и също дърво - имперско господстване на шепа хора още от началото на 20 век. И тук те последователно и с много хъс работеха през годините - някой сме свидетели. Държавите се люшкаха нагоре-надолу, наляво-надясно, а резултатът бе плачевен в национален план за народите. Днес този ЕЛИТ на света е заел стратегически позиции във всяка една държава. Тя просто е принудена по различни начини да се съобрява с корпоративните им властови тактики, а България е колелце в механизма им. Та, в този смисъл, да дискутираме по-смислени и важни неща предлагам(от глобалното към локалното), защото държавите вече отдавна са излезли от регионалните си позиции в света. Вече се говори за Нов световен ред, а къде сме ние като страна и държава в него е ТВЪРДЕ НЕЯСНО. Та настоящето ни правителство като как визира ПРЕБЪДВАНЕТО НИ никой не е казал, уточнил - и тук аз търся и контекста на случващото се днес в страната ни. Ако избраните от ББ хора имат сили и почтенна воля да приведат страната на първо време през залялата света Световна финансова криза, ако успеят да наложат визията за древна и велика нация българите, ако с действията си натамънят статуса ни в този Нов световен ред - то ето това ще бъде полезно за всеки един българин, независимо в кой край на света се намира той. Тогава ние като световен етнос няма да се погубим - а ние сме си древна и мъдра световна нация, развивала се като победител най-общо казано в исторически план. Това е знайно от политическите световни гурута и не случайно 1988 год на Ционисткия конгрес в Москва е изработен специален план за унищожаването на страната ни. Белезите за претопяване на обществотвото ни са налице (налична емиграция 1/3 от българите живеят и работят в чужбина, изключително висока престъпност, ниска раждаемост сред типичното българско население, застаряващо население...)на фона на усилено размножаващите се роми и български турци (това за мен е абсурдно твърдение, но така битува из земите ни - за мен сега и тук живеят българомохамедани - писала съм по темата). Е тук вече не става въпрос видимо за кой е член на БКП, какъв шпионин е и т.н., а какво може да направи конкретно изявена и позната личност, какво ще направи съответния професионалист, а кабинетът на ББ е съставен от такива хора, което за мен е ОБНАДЕЖДАВАЩО, казващо ни, че ще продължим достойно да търсим място под слънцето като нация.
Ох, много дълъг стана коментара ми, но разчитам и на следващ!
Чао!

Ivan каза...

А бре момчета, като не ви харесва как пише марин, не го Четете. Защо спамите блога му, с тъпи коментари. Същото е с телевизията- като не ти харесва едно предаване, един канал- сменяш на друг. А това, че е само на 23 и пише с такъв богат език, с такава страст и анализаторски способности говори, че е много интелигентен. колко са като него- все по кръшмите стоят, а той се е замислил за такива сериозни неща. Вместо да ги насърчаваме младите, ние все им викаме- "Аман от 23 годишни дрисльовци". Какво да правят? После защо емигрирали. Не го четете, като не ви харесва, но не го обвинявайте, че излага позиция. Като сте толкова умни, способни, интелигентни- създайте си свои блог и пишете в него. Никой няма да ви възрази, че го правите и че изразявате свободно позиция. Някои на сила да ви кара да го четете. Пише си момчето- има ум, мисли, и смелост да изрази мнение. Аз го уважавам, и искам един ден хора като него да управляват, защото не пести критика към всеки, които сгреши- БСП, Доган, Бойко, даже и негоивите- ДСБ, като се изложиха на изборите. От това по-голямо доказателство, че е обективен-няма. Той сам и себе си критикува- ето в началото е писал за недостатъците си като човек и то открито... четете, той не е комплексиран, няма досие в ДС, защото е млад, няма далавери, които да прикрива и с които да се компрометира. Така че, малко уважение към личността му.

Извинявам се, но пиша от чужбина