сряда, юли 15, 2009

Няколко мои мисли за политическата ситуация в страната

Сега чета, че Б.Б ще формира самостоятелно правителство, т.е "правителство на малцинството" и ще се надява да има подкрепа от другите политически сили за конкретни решения. Да ви кажа честно- РАДВАМ СЕ!!! Радвам се, че ние от Синята коалиция няма да участваме в тази излагация, в този пореден мръсен театър на комсомолците от БКП и ДС. Радвам се, че няма да сме нагърбени пряко да измъкваме , или да пазим Б.Б да не се сгромоли при всяко люшкане в ляво, или в дясно. Него народът си избра, неговата попара да сърба.

Ето и мислите, които ме мъчеха от известно време. Първо- аз съм отявлен антикомунист, въпреки крехката ми възраст. Изчел съм тонове политическа литература, и здраво стоя в дясното политическо пространство, в дясното пространство на живота въобще. Не ми се нравят такива "конюктурни" образувания с неизяснена принадлежност като ГЕРБ, РЗС и Лидер. Като консерватор си предпочитам традиционните десни партии от Синята коалиция и най-вече ДСБ, на която съм член, с нейния лидер Иван Костов...

Погледнато държавнически, за страната в момент на криза, след катастрофалното управление на БСП и ДПС, е по-добре да има едно стабилно правителство, чийто стабилитет да е изразен в парламентарната зала, т.е да има парламентарно мнозинство. Погледнато от позицията на умелото държавническо и политическо мислене, ние от Синята коалиция трябва да подкрепим ГЕРБ, в името на България, на европейското ни членство, на по-скорошното ни излизане от кризата. Тези мисли ме мъчат и като патриот, и като младеж, който иска да живее в модерна, нормална държава с върховенство на закона.

За България е жизнено необходимо да има ново правителство, и то да поеме по нов, спасителен курс на управление, който да измъкне държавата от блатото, в което се намира. Смятам, че Б.Б не е този капитан, който да поеме този курс, който да се натовари с такава отговорност, който да управлява кораба "България" към нов хоризонт, просто защото и той не знае в коя посока да тръгне, не знае къде се намира- дали в ляво, дали в дясно, дали в центъра. На където го люшнат, натам отива, затова и прави гаф след гаф. Липсват му политически познания, липсват му политически опит, солидна политическа философия и принципи, които да следва и които да го държат стабилен в трудни моменти. Всички си патим от такива неопитни "капитани", които не знаят на къде да поемат. Не се става демократ за един ден. Демокрацията е градина с вековни дървета, а не двор, в който всеки да оре и сее каквото му трябва, и да си оставя боклуците след себе си. Бойко с една столица не може да се справи, та камо ли с цяла държава, колкото и да се вярва последното на целия български народ.

Защото на Бойко му липсват управленчески опит, административен капацитет, кадри, потенциал, затова би трябвало да го подкрепим. Синята коалиция води една открай - времешна последователна дясна политика, насочена срещу комунистическия репресивен апарат и неговите нови политически сателити. Кадрите на Синята коалиция са със солиден управленски опит, а лидерските им качества са без всякакви забележки. Ето защо, екипът, с който искаме да участваме в управлението трябва да се превърне в гръбнак, в основа на герберското правителство, да му помогне да се задържи на власт, да го удържа, ако залитне в теснопартийни борби, да му бъде дори "пазач" ако определени субекти от политическото ни пространство- БСП и ДПС се опитат да го шантажират. Синята коалиция би трябвало да бъде водач на ГЕРБ в дясната политическа философия, просто, защото в България, тя се твори от нейните политици... В този ред на мисли смятам, че трябва да подкрепим това правителство и да участваме в него. Но трябва ли действително да го направим, и на каква цена е тази подкрепа?!

Ние държим на ценностите в политиката, на чисто демократичните идеи и практики, докато ГЕРБ е съставен в едната си част от отявлени комунисти, в другата от бивши СДС-ари, а в третата си от неориентиран електорат, който под влияние на емоции, на миражи за светлото бъдеще, на кариеристични, сребролюбиви амбиции, си търси начини да се докопа до властта. Това не може да ме накара да приема ГЕРБ като коалиционен партньор, колкото и да се опитват герберите да се представят като десни, като честни и почтени. Това не може да стане, докато цялата кариеристична сган и паплач от отявлени подлеци, са в редиците на тази партия и се готвят да направят своя десант към постове, служби и пр.

А може би мисията на ГЕРБ и на Б.Б е точно такава- да излъже още веднъж народа с месийски обещания, като осигури още един мандат на управляващата върхушка, която задкулисно да дърпа конците. Бойко е фуражка, това е ясно. Той е свикнал да му се дават заповеди, а таварищите не един път са показвали, че имат богат арсенал от "актьори"- показаха го с Доган, никой не си помисли, че и самият Цар е техен актьор, а сега се опасявам, че ще го направят и с Бойко. Та той си е техен продукт, възпитаник на тяхната школа и ето започна да се отплаща щедро на господарите си, като сложи за председател на Парламента човек от БКП, та ако ще и тя да се е "пребоядисала" няколко пъти. Комунистът цвета си мени, но нрава никога!!!. Дали Бойко не е поредният палач на нацията, поредният магьосник, който с гръмки обещания идва на власт, поредният продавач на евтини илюзии и лъжи. Аз мисля, че ще се прояви точно като такъв. Ето готов е да даде власт и министерства на щатни сътрудници на ДС, на доскорошни БСП-ари. Народът казва, че "със стари курви нов бардак не се прави", или "една проститутка ако влезе в манастир няма да стане светица".

Вътрешно ликувам, че той е тръгнал по собствения си път. Народът гласува на него доверие, откъде на къде ние ще му полагаме основите на дясното управление. Суверенът не ни избра, нека гледа безропотно и търпи нескопосаното управление на своя супергерой, плод на медиите и на ДС. Защо отново Иван Костов като отговорен човек трябва да понесе цялата тежест на сгромолясалото се Гербово управление. Нека сами си поемат последствията- и за успехите, и за неуспехите.Ние го направихме, когато бяхме на власт, а и практиката на такива коалиции е печална. Коалиции се правят на принципи, на общи допирни постулати и идеи, а демократичните такива са от 2000 г.- не от вчера или днес. Те не са за продан, не са обект на търговия.

За хубаво или за лошо, мисля си, че добре стана, че Б.Б пое отговорност за собствено правителство. Така също няма да дава повод на медиите да говорят, че е кукла на конци в ръцете на Костов и пр. Нека сам да си формира кабинет, а ние- когато трябва, и с оглед принципите и философията на нашата коалиция, с оглед законите и интересите на българския народ и държава, ще помагаме.


5 коментара:

Анонимен каза...

Замисли се като толкова негодувате вие от Синята коалиция, какво би станало ако го нямаше този изборен резултат на ГЕРБ? Щяха пак да си управляват БСП и ДПС, а сините щяха да са в ъгъла с мижавите 7(седем?!) процента. Та дори АТАКА са преди вас бе хора?! Слез на земята и се благодари, че благодарение на така омразния ви Борисов, днес Тройната коалиция е аут и вече има въздух за Синята коалиция която да се качи на политическата сцена.

Ангел Грънчаров каза...

Аз лично смятам, че благодарение на Бойко Борисов и Слънцето изгрява всеки ден, благодарение на него вали дъжда и духа вятърът! И Вселената явно съществува тъкмо заради това, че Б.Б. й е разрешил...

Анонимен каза...

Грънчаров, пий си пък ти хапчетата и не се прави на интересен! В преклонна възраст си и ще ти стане нещо, недей така!

Marin Chushkov каза...

Отговори ми, анонимко, какво би станало, ако ги нямаше 600- те хиляди купени гласове от ГЕРБ, какво би станало ако я нямаше "Цецка", а някой читав човек, който излъчва интелект и авторитет начело на Парламента. Какво би станало, чудно ми е какво би станало, ако още през 1990 г. България се беше отърсила от комунистическата паплач и бе поела път към демокрацията и Европа.. И какво би станало, ако този потенциал, който го влагаме да правим далавери, да крадем, да омаскаряваме всичко хубаво като народ; какво би станало ако този потенциал го насочим в положителна и позитивна насока. Хубави неща биха станали, можеше и Германия или Великобритания да настигнем по стандарт, защо не. Но уви!!!

Анонимен каза...

Blagodarenie na mladite v dsb sam sigyrna ,che edin den vBG shte ypravlavat istinskite desni.Vav vas ni e nadegdata.