понеделник, юли 27, 2009

Малко мисли за Бойко, Божо и новото правителство

Искам да поразмишлявам за събитията от последните дни и обществената нагласа към тях. Говоря за едно от най-ярките събития на политическия небосклон- а именно новото правителство, на което всички, включително и аз залагаме големи надежди да тръгне по нов път, и чийто действия ще следя под лупа.

Най-силно вълнение срещна номинацията за министър на българите в чужбина, "без портфейл"(което признавам си не знам какво означава)- на Божидар Димитров. Като гледам и в блогосферата, и по медиите, това събитие отекна с най-силен отзвук. На него му бяха предадени какви ли не интерпретации и тълкувания... Да си призная честно, аз не харесвам Божо, нито Бойко Борисов, но не мога да скрия, че се вълнувам като българин, и наистина си мечтая да имаме едно ново, успешно правителство, което най-накрая да сложи нещата на място. А критиката, която изказвам на страниците на блога ми не е дискредитираща, напротив- искам да е позитивна и съзидателна, защото гражданското общество, както и гражданите са коректив на политиката, на правителството, на случващото се...А блоговете са инструмент за изразяване на личностна позиция, на свобода на словото, защото не всеки може да стигне до вестник, който да публикува нещата му, или да си направи свой вестник.

Та относно Божидар Димитров вече писах. Писах за неговата особа, но това не е най-важното. Това, което ми направи впечатление, е тълкуването на това събитие в публичното пространство. Ето по медиите се завъртя отново познатата ни теза за "този зъл Костов", който сега нямал да подкрепи правителството, който бил "лицемер"... та дори ДСБ била "неевропейска" партия, или антиевропейска; Костов изпитвал жажда за власт, не го огряло за някое министерство и сега правил номера (а той въобще не се е натискал за министерства, но както и да е). Аз виждам едно настроение в медиите, което е доста обезпокояващо. Ето Бойко си приписа прозвището "народен герой", сега сигурно иска да си припише и прозвището "първи европеец", или "баш европеец", щото Костов не бил европеец, като не подкрепял "издънките" му... Да, но когато Костов тръгна да води държавата към Европа, Бойко си правеше далаверите с неговите другари от СИК и Румен Пашата... Тези, които го говорят това, сигурно са били на митингите на Гоце с лозунги и черни знамена с надпис "НАТО- фашисти, световни терористи", "Не на НАТО и ЕС", "защита на Слободан Милошевич" и пр...

Ето сега пак Костов е виновен, че не подкрепял Бойко, който пък се изтъква за "башевропеец" и с "най-европейската" партия, позиция и ориентация. Първо искам да анализирам някои изказвания на Борисов: "Костов и Мартин имат 15 депутата, аз няма да се съобразявам с тях и да ги оставям да ми извиват ръцете".. Това го направи, като си създаде самостоятелно правителство на мнозинството. За добро или зло- него народът си избра и той има легитимност и право да си избере с кой да се коалира или как и кого да назначи за министри. Ето направи го, какво му е виновен Костов, който многократно заяви, че не ще министерства, кресла и пазарлъци, а специалисти в държавната администрация. В това няма нищо лошо- след като ще управляват заедно, и Синята коалиция ще оказва подкрепа на правителството, политически закон е, да се носи отговорността заедно. А тя се носи, като има хора, които да я носят и да се стовари тежестта й върху плещите им.

Бойко каза- "няма да оставя те да ми извиват ръцете" и си направи правителство. Сега казва, относно Божо Димитров- "СК и Костов ми извиват ръцете"... пак онези с "15-те депутата". Явно е противоречието, а аргументите и залъгалките от сорта- "те не са европейци, защото не ме харесват"(все едно европейското се измерва с поклоничеството към Б.Б и харесването на неговата особа!) или "Божо ми е приятел... шурей и пр.", са просто смешни, несериозни, несъстоятелни и говори за едни остарели разбирания за държавата като "софра", като порция, която се разпределя между милиционери, приятели, шуреи, баджанаци, роднини..

Ето и ЕНП относно отказа от страна на СК да подпише меморандум с ГЕРБ, излезе със становище, в което се казваше - че е недопустимо да се поставят подписите на две партии- членове на ЕНП под общ документ, който е подписан от АТАКА. Една категорична и принципна позиция, защото всички знаем реномето на АТАКА в ЕС. И ЕНП ли ще обвиним, че не са европейци. Това е- не приемат АТАКА за субект от тяхната политическа орбита и категорично казват "няма да се занимаваме с вас", което е аналогично с фигурата на Божо Димитров. СК е коалиция, обединена около антикомунизма, като човеконенавистен, престъпен, нехуманен и пр. осъден от всички нормални държави режим. И ние си имаме закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Божо Димитров е агент на ДС. Макар и да не е писал доноси, той е бил част от този престъпен и репресивен режим и структури. В политиката компромиси се правят за малки неща, но не и за основни принципи. Ние от СК показахме ясно, че подкрепяме правителството на Б.Б, но без агенти на ДС. Същото е в Германия ако някой от режима на Хитлер, да вземе да стане министър, 20 г. след падането на националсоциализма. Аз лично, като принципен и последователен демократ, не мога да направя компромис с Божидар Димитров по никакви параграфи, та ако ще и да е работил срещу марсианската инвазия на Земята. Той е ченге, и като такова е част от онзи апарат, виновен за милиони убийства и издевателства над човека. Този човек, е бил част от един крайно недемократичен ляв режим, а сега иска дясна политика и демокрация да прави. Не разбира ли българинът, че всички беди в държавата стават, защото все такива хубосници управляват, които имат някъде закътано досие из архивите на ДС.

Е, писна ми. Не може като заявиш принципна позиция, да те изкарват лицемер. Не може всичко нормални и естествено по света, тук да се приема като ненормално и противоестествено. Не може политическата последователност на СК в сферата на демокрацията да се тълкува като "неевропейска". Тези песни на Бойко,които взе да пее, че този злодей Костов му извивал ръцете, ми приличат на онези "Станишев и Доган ми пречат", или "все някой ми е виновен за моите гафове".

Бойко, опомни се, освести се, демокрация не се прави така. Божо може да ти е приятел, но е част от миналото и носи този негативен образ на миналото. Срещу него възстана не само Костов, но и българите в чужбина, на които искаш да го натрапиш. Факт е че започна брожение с петиции срещу назначаването на Божо Димитров. Това не са българи от Русия, Белорусия, Украйна, а хора, които емиргрираха в европейски страни, и които бяха накарани да го направят точно от такива другари- "патриоти" от ДС. Това всеки ден си го спомнят 1.5 млн емигранти по света.

Не се опитвай напук на демократичните и десните ценности да го лансираш и да търсиш "трети път". А ако той ти е наистина приятел, да вземе да се откаже от този пост, за да не се излага- и себе си, и теб и да ти лепва черно петно. Казвам го това с най-добри и позитивни чувства към Б.Б. Недей да търсиш под вола теле, и да обвиняваш онези с "15-те депутата, с които няма да се съобразяваш". Не ги хули, а ги слушай, защото от зората на прехода само тези от СК са показали последователност в демократичната политика, философия и европейското ни членство, и никога не са изневерили на позицията си. Не може твоите хора да обвиняват Костов за антиевропейска ориентация и позиция. Виж за Серьога и Доган това е така, но да твърдиш тоа за човекът, който направи реалност и възможно членството ни в ЕС е направо нагло.

Че е имало е ченгета и при тях е ясно. Къде ли нямаше - няма отърване от тях, защото са като плевели- където не ги сееш, там никнат и отърване от тях няма. Имало е и при тях хора, които са опорочавали най-красиви идеи, но винаги когато се е разбирало кои са, те веднага са били отстранявани. Така, че слушай истинските демократи, а не такива фурнаджийски лопати и жадни за власт Сидерчета и Янета, които се оказаха плод точно на онези, срещу които възнамеряваш да се бориш.
Марин Чушков


3 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

"Министър без портфейл" означава "министър без министерство" :-) Сериозно говоря. Просто Бойко уреди приятеля си да е минитстър, пък макар и без министерство. Моето тълкуване на интригата съм го написал в блога си, няма нужда тук да се повторям...

Анонимен каза...

Maрине здравей,
блогът ти е разкошен!
Поздравления и успех.
Пише ти Мартин Ралчевски, писателя, който живее във Великобритания, запознахме се в кантората на Енчо Енчев. Както се разбрахме ти изпращам моя блог: www.ralchevski.blogspot.com
aко сметнеш за уместно публикувай го някъде. В него съм качил откъси от трите си книги, които са издадени от "Сиела". Ще се радвам чрез тях да съм полезен на повече наши сънародници.
:)

Снежана каза...

Този блог на Ралчевски се оказа много полезен. Г-н Чушков, благодаря ви, че ми помогнахте да открия подобни книги. Фантастични са!!!