петък, юли 10, 2009

Оценка на постигнатото от Синята коалиция

Както е известно, аз съм редови член на ДСБ, част от проекта "Синята коалиция". След изборите, когато поутихнаха емоциите и страстите, аз искам да помисля по няколко въпроса, които ми направиха силно впечатление в кампанията на Синята коалиция. Точно защото ми е присърце този проект, аз не мога да спестя и негативите. Дано някой ме чуе и да вземе мерки, за да не се повтаря тази гледка от изборите.

Ето виждам, че и Ангел Грънчаров пръв е дръзнал да изкаже това, което истинските демократи няма как да не забележат, просто защото сме "истински" и защото сме "демократи". Снощи аз и няколко мои приятели отидохме на една сбирка в р-н Средец, за да обсъдим резултатите от изборите, да си кажем нещата в очите, без лъжи. На моята критика, която отправих бяха изказани различни аргументи от сорта "всичко е наред и това е успех за нас"...

Ето и аз какво искам да кажа. На изборите се провалихме, Провалихме се поради редица причини. Съжалявам да го кажа, но ние нямаме реална представа за политическата култура на гражданина, нямаме начини да стигнат нашите послания до него, да го завладеят. Резултатът беше повече от плачевен- наполовина получени гласове в сравнение с предните избори. Защо нашите послания не стигат до ушите на българските избиратели. Кампанията ни беше най-осезаемата, най-стилната, най-изисканата.. без чалга, пошлост, кюфтета; беше проведена по най-културния начин, така, както се прави в САЩ и Европа. Стигна се до там, че собственият ни електорат не ни подкрепи и отиде при Бойко. Съжалявам, но не мога да приема това за успех.

Друго нещо- държим се не като партия, която се бори за народното доверие, която иска да спечели избори, а като някаква религиозна общност, като братство. Поведението ни е като на "малка елитарна софийска общност", като секта. Ясно е, че членовете ни са с интелигентност над средната, но това не е оправдание да се задоволяваме с някакъв си малък електорат, било то и елитарен. Избори не се печелят по този начин.

Като си говорим за статистика, защо нашият щаб не отчете и факта, че на всеки нови избори, народът бие шута на старите управляващи и си избира коренно "нови". Така стана и с нас, така стана и с Царя, с БСП. Ето избраха си ГЕРБ- като нещо ново, като нова надежда. Хората припознаха Б.Б като техния "десен" водач, като "борец за народни правдини". Друг е въпросът, че върху Иван Костов има постоянна целенасочена медийна кампания от 10 год. насам, върху му се изливат ежедневно тонове мръсотия, целящи да го компрометират, да го оклеветят, да го очернят.. Но това не е оправдание. БСП и ДПС не случайно припознаха Бойко като техен "враг", точно за да изместят Костов от това му поприще.

Сега на тези избори пак вкарахме "сакралната петорка"- Костов, Катето, Методиев, Иван Иванов и Асен Агов- т.е същите, които бяха в парламента и миналия и по-миналия мандат. И това е "успех". Хората се умориха от едни и същи лица, от едно и също говорене, на моменти доста сухарско. Претендираме да сме компетентни- да такива сме. Знаем много и всеки в своята област е безспорен авторитет, но това, което говори г-н Костов, го разбират едва 10% от българите. На леля Ненка от незнам къде си, на отрудения обикновен българин му е абсолютно непонятно и безразлично какво е "финансов излишък," "бюджет", "дефицит", "осигурнитела тежест" и пр, като стотинките му стигат едвам да си купи насъщния. Дреме му на него за ЕС, за фондове и пр. И това непонятно говорене води до едно невъзприемане. Народът като чуе за нас си затваря и ушите и очите и бяга надалеч.

Последните няколко емблематични световни кампании се спечелиха с едно популистко, типично "народняшко" говорене, а не със тясноспецилизирани изказвания. с "професорски" тон и стил. Политиката в последните години се комерсиализира, превърна се и в "шоу", чийто продукт трябва да се "купи" от гражданите, т.е да се получи техният вот. Това защо не се отчита. Обама спечели с чисто популистки трикове, като посланията му-прости, но искрени, стигнаха до сърцето на американците и те видяха свой "духовен брат", своя естествен водач на нацията. Виждате какъв панаир, какво фиаско и карнавал бяха американските избори.

Политическият ни маркетинг, PR-ът ни е под всякаква критика. Или си правим грешни заключения и живеем на някакъв розов облак, или въобще не познаваме психологията на българина, или има кръг от хора в партията, които заради кариеристките си амбиции и ламтежи умишлено дезинформират Костов за състоянието. Не е тайна, че той се е заобиколил от ласкатели, които галят егото му с перце. Затова и след всеки избор в нашите редици никнат отровни гъби и лимонки, които ни взривяват в парламента. И това при "стриктният подбор" на кандидати.

Посланията на Костов са за едни нормални европейски граждани. Те биха се възприели от англичани, германци, от хора- граждани на страни с традиционно силна демокрация, с работеща пазарна икономика, с ефективно гражданско общество, но не и от българина, който е свикнал с мутренския манталитет, със здравата ръка и за него властта е бабаитлък и здрава ръка, просто, нашенско говорене, и закани с размахване на пръст, дай му хляб и зрелище и го остави.

Защото Костов е най-обаятелният човек, защото безупречно вярвам в него, затова и не мога да му спестя тази критика. Ако Грънчаров ми отвори очите за Истината и Свободата, то Костов ми отвори сърцето за тези ценности, за тези добродетели. Благодарение на него аз ги почувствах в себе си, приех ги за мои принципи, за отправна точка и посока в живота ми. Ако искаме наистина България да стане европейска страна, то пътят и към европейските закони и ценности минава през Костов. Заради това, аз няма да спестя и критиката си.

Другата лоша черта на кампанията ни са хората, които излъчваха посланията. Не знам какъв е принципът на разпределение на листите и поставянето на хора за водачи, но в повечето случаи кандидатите бяха неудачни. В Пловдив, където е синята столица, ние губим половината си гласове. Димо Гяуров не е удачната кандидатура за Пловдив. За Варна може да е- от където е, но не и за Пловдив. Не може да натрапиш някой "непознат" човек, и да искаш хората да го понесат на ръце. Някъде другаде може, но не и в Пловдив, и това всеки го знае, поне всеки, който е от Пловдив. И накрая какво стана- нито Варна, нито Пловдив.

Не може да пратиш човек от София в Ловеч, или в Добрич, където нито някой е чувал за него, нито някой го знае. Кампанията най-малко ще е сухарска, хората няма да го приемат и да го почувстват като свой. Такава ни е народопсихологията, ние в това отношение сме си затворени и патриархално настроени. Всеки би се доверил на познато лице, на познат човек, на човек, от чиято дейност, работа, дела има пряко впечатление, на човек, който репутацията и достойнството са му безупречни и не подлежат на укор. Ето защо трябва да се търсят нови лица, които да водят листите, а не за пълнеж на последните места. Друг въпрос е и мястото на Спас Гърневски в листата на Пловдив. Този човек няма място и по улиците, камо ли в листата и в политиката. Хората не щат да му чуят гласа, камо ли да гласуват за него. Той имаше своя шанс, докато беше кмет на Пловдив- показа какво може, да бъде така добър да не се опитва да узурпира властта отново, да се оттегли и да даде път на новото, на някой млад човек. Ето това ни куца и като политика, и като общество и като държава. Всеки като е лапнал кокала не мисли да го пуска, с инвалидна количка ще го возят, ама пак ще държи властта. От това нещо емигрират хората, от невъзможността да намерят поприще от такива "дядки" за реализация.

В Силистра- точно обратното. Там водачът бил младеж на моята възраст, но от който целия град бил настръхнал. Чувам,че репутацията му била под всякаква критика- побоища, вадене на ножове на съученици, учители, изключване от всяко училище в Силистра.. С една дума гамен, кретен. И с този човек ние ще спечелим доверието на силистренци. Никога, просто никога. Ако се бях прибрал да гласувам в Пловдив, просто може да съм член на ДСБ, но и на оня свят не бих гласувал за Гърневски и компания. Това е положението и трябва да си го признаем. Тези хора са компрометирани- дали наистина или не, е без значение. Всеки път народът ни наказва заради тях, показва ни с вота си, че не ние ще- не заради идеите ни, а заради хората ни, с които се опитваме да ги прокараме,а ние все тех си лансираме. Тук изключвам г-н Костов от това число.

Костов говори за "Люпилнята"- къде са "излюпените"? Пратиха ги в райони, в които никой не ги познава, или да държат гащите на дъртите кучета.

Това не бива да продължава. Нека не се ласкаем с чужди успехи, с чужди провали. Ние никой не сме изритали- и Атака, и БСП и ДПС са доста пред нас и с нашите "изгубени" избиратели. Младите хора трябва да си върнем, а младите хора отиват където са младите- ето вижте Зелените- състоят се само от младежи, от свежари, от нови хора, с оригинални идеи, от хора, които наистина чувстват свободата. Младите се събират с млади- никой не се събира на дружинки с бабичките и дядовците да си говори за музика, за мацки и младежки емоции и страсти. Това е пътят. Пътят е младостта- нали ние сме бъдещето, защо все стоим в сянка?!

Да не говорим, че местните организации из страната, са под всякаква критика. Никаква работа не вършат, ама никаква. Претъпкани са на ръководни позиции с пенсионери, които го карат на изживяване и свежа идея не може да прехвръкне.Мързи ги, мързи ги да гледат, та камо ли да работят. Плямпат си от заран до заник предъвканите фрази за величието на нашето управление и нищо. Същата работа както в БСП, само че в син вариант. Приказки много- работа- никаква. Иска си млад човек- енергичен, да работи, да пропагандира идеите. Ето аз ако се прибера в Пловдив, най-малкото ще пиша всеки ден по няколко статии, сума ти народ бих повлякъл, сума ти инициативи ми се въртят в главата, идеи и пр., просто защото мозъкът ми мисли, а не е склерозирал. Ангел Грънчаров също от сърце би бил на моя страна, както и редица други наши "загубени" съмишленици, които искат нови лица да ги поведат... Но на кой му пука. Ние нали сме си малка софийска, централна елитарна партия, за нас "простолюдният народец" е нещо неприемливо. Докато този негативизъм, тази надменност я има в очите на нашите кандидати, които гледат отгоре на демоса, то все ще се намери някой като Волен, Бойко и пр., които да приютят народа под "плащеницата" си, а ние ще си се залъгваме с гръмки фрази, с лъже-успехи и др.


13 коментара:

demokrat каза...

:) Браво Марине, хубаво е да имаш "синята идея", но хората преди теб я опорочиха. Както се казва "Кауза пердута'или по народному " бита карта". Не спестявай критиките и към Ив, Костов и аз през 2001 г. му бях застъпник, но бях разочарован. Той е доказал се финансит, но това въобще не е достатъчно. при управлението си той допусна 3 ГОЛЕНИ ГРЕШКИ, които са в основата на управлението:
1. не показа на обикновения гражданин в какво състояние поемма държавата, и виновниците за това.
2. не потърси сметка на виновниците.
3. не си подсигури поддръжка на обществото през целия си мандат.
Така, че ако искаш да не се повторят събитията от 2001 г. обадими се. Мисля че зная верния път и може да си поговорим на тази тема.

Marin Chushkov каза...

е-мейла ми е marin_chushkov@abv.bg прати ми някакви кординати, как се казваш.

emigo каза...

Нямам наблюдение,но съм съгласен с автора.Смятам,че това е нормален поколенчески процес.Старите знаят един най-вече също стар начин.А младите са тези,които виждат проблема и дават ново и модерно решение.Друг е въпроса:колко и как са настроени старите и дали младите са достатъчно знаещи,можещи и мотивирани,да извоюват своите виждания.

Севдалина Пеева каза...

Понеже в статията е споменат Ловеч, искам да уточня, че тук нещата стоят доста по-различно. Ловеч е малък областен град, в който вече почти няма млади хора. Въпреки това Петър Николов, на 30 г. и софийски "парашутист" тук, направи такава кампания, че като процент резултатът е шести в страната - след трите софийски района, единият пловдивски и Плевен. Такова нещо тук не се е случвало от години - този млад човек има изключителни качества и искрено се надявам да има голямо бъдеще в политиката. Така че нещата не могат да се обобщават прекалено - има и общи грешки, но трябва да се види и къде усилията са дали резултат и защо.

Marin Chushkov каза...

Но резултатът е, че Пепи Николов- моите уважения към него, и към Юсеф Дакак- мой приятел и другар, който отявлено и безапелационно го подкрепяше, Пепи Николов не успя да влезе в парламента. А такива хора като него трябва да са там, не някакви си мекерета, хора, които разбират от политика, колкото аз от атомна физика. Така се получават нещата. Вместо да го бяха пуснали в София, те го натикаха в Ловеч. Пепи направи каквото можа, даже аз съм писал пропагандни материали за тях, точно за Пепи, но не беше достатъчно. Няма го още авторитетът на Костов, Михайлова и пр.

Защо например Михайлова, Методиев и др. останаха в София, а не отидоха да работят на "неразорана нива"- защото им е вързан в кърпа мандата. В София имаме 100-120 000 сигурен твърд електорат.

Това с Ловеч от една страна е и шанс на Петър да натрупа малко организационен опит и то в полеви, бойни условия, но не беше добрата стратегия като цяло. Поне така аз виждам нещата. Но евала на Петър Николов, на Юсеф, на цялата армия от наши младежи. Съжалявам, че изборите се правеха в сесийно време, та не можах и аз да отида да им помагам, а си стоях само и писах по някой и друг ред пропагандни речи и статиийки....

Marin Chushkov каза...

Ето за това говоря. Такива като Пепи, като Даниел Митов, директно се пускат сами срещу глутницата. Те са направили много, с което показват, че наистина сме партията с най-голям брой способни,кадърни, компетентни млади надежди, но нещата не се проучват маркетингово. Не се действа стратегически. Ако Костов беше отишъл в Пловдив, ГЕРБ нямаха никакъв шанс, но Костов го знае цяла България и всеки десен има авторитет от него. Ние и без тях в София можехме да изкараме толкова гласове, но те можеха да докарат двойно гласове и мандати от провинцията. Въпрос на елементарен стратегически разсъдък. Можехме да вземем и от Пловдив и от Варна мандат, и от Ловеч и от незнам къде си, просто ако в "новите територии" бяхме изпратили доказани "колонизатори"...

maystora каза...

Марине,"demokrat" няма да излезе от блатото си.Просто ще се се опита да те завлече там.
Иначе е небезизвестния "Демократъ"(Даниел Кънчев),админ в стария форум на ДСБ,и Член на печалната общност на клуб "Диалог",които освен тезата "Анти Костов",друго не родиха...
Надявам се другият четвъртък да се видим и да излезем с обща формула за това какво ни предстои...

Мартин Пискулийски-Maystora

Marin Chushkov каза...

Майсторе, трудно би станало това, доста трудно. Устоите на демокрацията, на свободата, на Костов са като стамана в мен и никой не би ме завлякъл в никакво блато. Никой не може да ме откъсне от Костов :):)

Ангел Грънчаров каза...

Поздравления за Мартин за верните констатации, които са толкова по-верни, защото са минали през сърцето му, защото се изстрадани, а не са едно голо отрицание. Трябва много да се говори и работи, та да се преодолее незавидното положение на автентично десните партии у нас. И трябва смело да се казва истината, без усукване и замазване, а пък се иска и морал в политиката. за мен този е критерият. Когато един политик, пък било той и млад, покаже корист, аморални подбуди, такъв политик може и да постигне известне успех (в настоящата среда), ала от гледна точка на перспективата вече е бита карта. Без морал политиците са еднодневки. Ще видим какво ще стане с дружината около Бойко. Сеири колкото щеш ни чакат...

Без една същностна демократизация на десните сили, без решителна битка с кариеризма, аморализма, клиентелизма, без възсттановяване на решаващата роля на идеалния фактор, на чистите ценностни подбуди, десницата у нас ще се дискредитира така, че десетилетия няма да може да възстанови авторитета си. Ако не се е вече дискредитирала достатъчно, ако не е довела работи до безнадеждност; мисля обаче, че има шансове, а най-голям нейн шанс са младите хора като Марин...

Атанас Чобанов каза...

Прав си до голяма степен.
Тези зали пълни с пенсионери, които видях в повечето средни градове в страната ме подтиснаха сериозно. Добре, че в големите градове се срещнах с млади и ентусиазирани хора. С тях трябва да се работи и към тях трябва да са посланията. Браво за анализа.

Христо Блажев каза...

"Ясно е, че членовете ни са с интелигентност над средната" ??? Извинявайте, анализът ви може и да е верен, но тази реплика тотално не е на място.
С подобно самомнение само отблъсквате. Видя се, че хората биха гласували за пожарникар. Не ми е приятно, но е факт. Очевидно без Борисов да е с интелигиентност "над средната".

Магдалена Руйчева каза...

Анализът е твърде критичен, за жалост, по-критичен, от колкото би ми се искало.
Но с по-голямата част от написаното ще трябва да се съглася.

Относно водачите на листите - в Русе в последния момент бе спуснат водач - абсолютно непознат и на ДСБ, и на СДС.
Аз, въпреки това работих в кампанията и дадох всичко от себе си. Но често ми се струваше, че се боря с вятърни мелници. Работих, защото съм вярна на каузата и лоялна към ДСБ Русе, защото чувствах, че това е мой дълг.

Но действително, проблем е, че в листите имаме много изхабени личности, които въпреки това се лансират от партийните структури, но пък отблъскват редовия избирател.
Проблем е също, че младите хора остават някъде назад в листите, колкото да покажем на обществото, че все пак имаме и такива сред нас. Но те са просто за пълнеж в листата, а напред се издигат хора, вече изтъркани, които носят и негативи със себе си. Ще уточня, че листите се подреждат от структурите по места, изключая Пловдив, Русе и София - 23-ти МИР, където имаше намеса от страна на ръководството на Синята коалиция.

Мъчно ми е също, че в общия случай младите хора симпатизират на ГЕРБ или на Атака, но не и на нас от Синята коалиция. Това го усетих, дакато се опитвах да агитирам и да убеждавам.

Ангел Грънчаров каза...

По-горе в моята реплика вместо "Марин" по погрешка (от бързане) съм написал "Мартин", поднасям извиненията си на автора на блога...