понеделник, август 17, 2009

Новите камери и войните по пътищата

От доста време насам в юридическите среди се говори за този проблем- дали поставените камери по пътищата ни заснемат "законно" и дали издадените актове за нарушение на ЗДв.П са законосъобразни.... Сега, аз не искам да се впускам в типично юридически спорове, да цитирам закони, членове, алинеи и пр, защото искам блога ми да е по-достъпен за широката общност от граждани, но лично като човек и като гражданин смятам, че тази мярка е добра, утвърдена и работеща във всички европейски държави, и то безотказно и резултатите са повече от добри...

Чл. 32 от Конституцията гласи "(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Последното изречение на ал.2 "освен в предвидените от закона случаи" оправдава въпросните действия на органите на МРВ и по-точно КАТ. Това са държавни органи- институции, които са натоварени да противодействат на престъпните посегателства, "да защитават националната сигурност и обществения ред" - чл.2 ал. 1 ЗМВР. Още повече, че тази дейност по "фотозаснемането" е осъществявана при спазване Конституцията, законите и зачитане правата на гражданите. Въпросните действия и правомощия по заснемането и записването с видеокамери е уредена в чл. 165 ал.1 т.6-7 - правомощията на органите на МВР да заснемат и фотографират, като използват за целта специални технически средства и чл.189 ал.7 относно валидността на издадените актове.

Въпросните текстове гарантират законосъобразността на дейстията на КАТ, което означава, че те са напълно законни, след като са предвидени в закон.

Аз смятам, че фотографските снимки, а и не само аз, са годно веществено доказателствено средство, въз основа на което да се издаде един законосъобразен, валиден административен акт, с който се констатират съществуването на факти и обстоятелства. Такива са и въпросните нарушения на ЗДв.П и ППЗДв.П.

Погледнато човешки, ние сме шампиони по катастрофите и на челна позиция по брой жертви на пътя. Една такава мярка наистина би намалила цифрите на ПТП-та и на загиналите. И не виждам защо пак недоволстваме, като това е в наш интерес, именно обществен. Обществен интерес е и всеки да я кара по правилата, да шофира по правилата, да зачита правата на другия, но за жалост малцина са тези "луди", които го правят.

Тоест генералната превенция на правото за ограничаване на ПТП-тата не работи. След като всички превенциални защитни механизми не работят, то съвсем естествено е да дойде моментът на държавната санкция, която да сложи нещата на мястото. След като не можем по собствена воля да спазваме собствените си закони, то тогава "някой"(държавата и оправомощените за това държавни органи" с една "голяма тояга" ще вкарат "стадото" в пътя. Всички ревем - "няма закони, няма закони", но когато има "келепир" от нарушаването им, ги нарушаваме без да се замисляме. Тогава сме големи пичове, като караме в населено място, или пред детска градина, училище и площадка с 60-80 км/ч. После като ни снимат почваме "ама това е незаконно, противозаконно", "нарушени са ми правата" и все такива аргументи.

Ами като искаш да ти се зачитат правата, тогава и ти зачитай чуждите, тогава и ти карай по правилата и според правилата. Защото тези правила, облечени в закон са нищо друго, освен едно обезпечение на едно нормално съществуване на хората в едно общество. Тези правила предпазват всеки от злоупотреби, от издевателства и защитават неговата личност от посегателства..

Сега камерите били противозаконни. Какво толкова че ще ме снимат. Ами да ме снимат- хубав съм си. След като карам с позволената скорост и в правилната посока, няма нищо притеснително. От собствен опит знам, че хората, които най-силно викат са най-грешните, хората, които най-много протестират, най-много нарушават.


1 коментар:

Анонимен каза...

Защо ние българите сме били винаги такива идиоти търсим под вола теле.Сега камерите ли ви пречат?Защо във Италия никой несе притеснява от това че камерите ги снимат и всички си спазват правилата особенно там където има камери.На никой не му е нарушено личното пространство.Ние никога няма да станем ЕВРОПЕЙЦИ заради такива като тези които се оплакват а не спазват закони държавата ни страда.А държавата това сме ние.Неможе цяла Европа да спазва закони а ние не.Нека и ние да се гордеем че сме Българи.